Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић на радном доручку са дипломатским представницима земаља чланица НАТО

Објављено: 15.05.2017. 16:36 Аутор: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

„Ваша помоћ била је од пресудног значаја у достизању једног од наших најважнијих спољнополитичких приоритета, чиме смо остварили визију модерне Црне Горе која дијели исте вриједности са најразвијеним државама свијета. Чланство Црне Горе у НАТО, као један од најважнијих тренутака у нашој новијој историји, заједнички је успјех свих, не само Црне Горе“, рекао је министар одбране мр Предраг Бошковић, обраћајући се дипломатским представницима земаља чланица НАТО, акредитованих у Црној Гори, на данашњем радном доручку, уприличеном у „Вили Горица“.

Министар Бошковић се захвалио дипломатама на континуираној подршци коју су пружали Црној Гори током последње деценије у спровођењу свеобухватних политичких, економских и безбједносних реформи у процесу евроатлантских интеграција, истичући да су њихове конструктивне сугестије, савјети и помоц́ били од изузетног значаја.

Он је изразио увјерење да чланство Црне Горе у НАТО представља позитиван сигнал за цијели регион Западног Балкана, а да су интеграције у евроатлантске и европске структуре, од пресудне важности за стабилизацију и економски развој региона. „Вјерујем да се сви можемо сложити да Западни Балкан не може бити стабилан без јасне евроатлантске и европске визије, као што ни Европа не може бити безбједна без пуне интеграције овог региона.“

Бошковић је нагласио спремност Црне Горе да допринесе напорима НАТО савезника у борби са савременим безбједносним изазовима, као и у активностима које имају за циљ одвраћање негативног вањског утицаја. Он је додао да ће Војска Црне Горе наставити да даје допринос пројектовању стабилности и јачању колективне одбране, кроз своје учешц́е у међународним мисијама и операцијама под окриљем НАТО, УН и ЕУ.

Министар је истакао да ће Црна Гора и у будућности, као нова чланица НАТО, наставити успјешну сарадњу са савезницима, као дио породице држава чији се односи заснивају на повјерењу и пријатељству.

Дипломатски представници земаља чланица НАТО су поздравили пријем Црне Горе у НАТО и изразили увјерење да Алијанса добија кредибилног и поуданог савезника.
Они су се сагласили да је Црна Гора кроз веома захтјевне и интензивне реформе безбједносног сектора, али и других дијелова црногорског друштва, показала посвећеност достизању највиших стандарда модерних демократија, те да је чланство Црне Горе у НАТО потврда тих резултата. Као 29. чланица НАТО Црна Гора ће имати подршку савезника за даљи развој и унапређење својих институција и кроз колективни систем безбједности за обезбјеђивање сигурности и безбједности њених грађана. 

Састанку су присуствовали замјеница амбасадора Републике Албаније, Емира Брахо, амбасадор Републике Бугарске, Младен Червењаков, амбасадор Краљевине Данске, Мортен Сковгард Хансен, отправник послова Амбасаде Републике Чешке, Петар Шмејкал, амбасадор Републике Грчке, Сотириос Атанасиоу, амбасадор Републике Хрватске, Веселко Грубишић, замјеница амбасадора Републике Италије, Антонелла Фонтана, амбасадор Канаде, Филип Пинингтон, амбасадор Републике Мађарске, Кристијан Поша, амбасадор СР Њемачке, Ханс Гинтер Матерн, амбасадорка Републике Пољске, Ирена Татаржињска, амбасадор Румуније, Фердинанд Нађ, амбасадорка САД, Маргарет Ен Ујехара, амбасадор Републике Словеније, Митја Мочник, амбасадор Републике Словачке, Роман Хлобењ и амбасадор Републике Турске, Серхат Галип.

Радни доручак је организован поводом окончања процеса ратификације Протокола о приступању Црне Горе у НАТО, након непуних годину дана од потписивања документа и у сусрет обиљежавању једанаесте годишњице црногорске независности, 21. маја, као и одржавања НАТО мини самита 25. маја, на којем ће Црна Гора први пут учествовати у својству пуноправне чланице.

Видео: Изјава министра одбране Предрага Бошковића


МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?