Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković sa Danijelsonom: EU snažno posvećena proširenju, Crna Gora lider integracija

Objavljeno: 18.05.2017. 22:05 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Fotografije: Susret predsjednika Vlade Duška Markovića sa generalnim direktorom za proširenje i susjedstvo u Evropskoj komisiji Kristijanom Danijelsonom (15,0 MB)

Video: Susret predsjednika Vlade Duška Markovića sa generalnim direktorom za proširenje i susjedstvo u Evropskoj komisiji Kristijanom Danijelsonom

Evropska unija je snažno posvećena politici proširenja, a Crna Gora je lider u evropskim integracijama, kazao je generalni direktor za proširenje i susjedstvo u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Na sastanku je istaknut značaj mira i stabilnosti, te ekonomskog prosperiteta, kao i dobre regionalne saradnje, a premijer Marković je podsjetio na posvećenost Crne Gore tom cilju. Predsjednik je izrazio očekivanje da će u junu naš pregovarački proces biti nastavljen otvaranjem novih poglavlja.

On je najavio ofanzivniji pristup Vlade ka implementaciji ključnih politika – stvaranju uslova za veći ekonomski rast, veći nivo iskorišćenosti resursa, porast zaposlenosti i u krajnjem bolji kvalitet života. Za to je, kako je ocijenio, važno da jačamo institucionalnu odgovornost i disciplinu.

Predsjednik je istakao da je neophodno povećati fiskalnu disciplinu, unaprijediti poslovni ambijent te sprovoditi strukturne reforme u oblasti javne uprave, obrazovanja, zdravstva, tržišta rada i socijalne politike. Ohrabruje, kako je rekao, povećan nivo investicione aktivnosti.

Na sastanku je zajednički konstatovan značaj jačana vladavine prava, a u tom kontekstu je Danijelson ocijenio napredak u poglavljima 23 i 24. Pozitivnim je ocijenjen Vladin Program ekonomskih reformi, a proces fiskalne konsolidacije izuzetno važnim. Predsjednik je sagovornika upoznao sa ostavrenim rezultatima – povećanjem prihoda u odnosu na prošlu godinu, smanjenje rashoda u odnosu na plan.

Osvrćući se na političku situaciju u Crnoj Gori, Danijelson je kazao da bojkot parlamenta nije evropski način, dok je premijer kazao da se opozicija mora uozbiljiti te da nema teme o kojoj se ne može razgovarati u parlamentu.

Evropska unija će, kako je kazao Danijelson, nastaviti dalje da podržava sve reformske procese u Crnoj Gori.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?