Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић са Данијелсоном: ЕУ снажно посвећена проширењу, Црна Гора лидер интеграција

Објављено: 18.05.2017. 22:05 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фотографије: Сусрет предсједника Владе Душка Марковића са генералним директором за проширење и сусједство у Европској комисији Кристијаном Данијелсоном (15,0 МБ)

Видео: Сусрет предсједника Владе Душка Марковића са генералним директором за проширење и сусједство у Европској комисији Кристијаном Данијелсоном

Европска унија је снажно посвећена политици проширења, а Црна Гора је лидер у европским интеграцијама, казао је генерални директор за проширење и сусједство у Европској комисији Кристијан Данијелсон на састанку са предсједником Владе Црне Горе Душком Марковићем.

На састанку је истакнут значај мира и стабилности, те економског просперитета, као и добре регионалне сарадње, а премијер Марковић је подсјетио на посвећеност Црне Горе том циљу. Предсједник је изразио очекивање да ће у јуну наш преговарачки процес бити настављен отварањем нових поглавља.

Он је најавио офанзивнији приступ Владе ка имплементацији кључних политика – стварању услова за већи економски раст, већи ниво искоришћености ресурса, пораст запослености и у крајњем бољи квалитет живота. За то је, како је оцијенио, важно да јачамо институционалну одговорност и дисциплину.

Предсједник је истакао да је неопходно повећати фискалну дисциплину, унаприједити пословни амбијент те спроводити структурне реформе у области јавне управе, образовања, здравства, тржишта рада и социјалне политике. Охрабрује, како је рекао, повећан ниво инвестиционе активности.

На састанку је заједнички констатован значај јачана владавине права, а у том контексту је Данијелсон оцијенио напредак у поглављима 23 и 24. Позитивним је оцијењен Владин Програм економских реформи, а процес фискалне консолидације изузетно важним. Предсједник је саговорника упознао са оставреним резултатима – повећањем прихода у односу на прошлу годину, смањење расхода у односу на план.

Осврћући се на политичку ситуацију у Црној Гори, Данијелсон је казао да бојкот парламента није европски начин, док је премијер казао да се опозиција мора уозбиљити те да нема теме о којој се не може разговарати у парламенту.

Европска унија ће, како је казао Данијелсон, наставити даље да подржава све реформске процесе у Црној Гори.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?