Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković sa ambasadorkom Kemp: Puna podrška UK ostvarivanju ciljeva Crne Gore

Objavljeno: 30.05.2017. 18:21 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
 

Služba za odnose s javnošćuNakon formalizacije članstva u NATO 5. juna, Crna Gora će nastojati da intenzivira svoj pregovarački proces sa Evropskom unijom, vodeći istovremeno računa o ekonomskom rastu i razvoju, kao i odbrani nacionalnih interesa od miješanja trećih strana u unutrašnja pitanja. U ostvarivanju tih namjera podršku će joj kao i do sada pružati Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i novoimenovane ambasadorke UK Alison Kemp.

Odličnim su ocijenjeni bilateralni odnosni UK i Crne Gore, izraženo je očekivanje u pogledu nastavka dijaloga na najvišem političkom nivou ali i potreba da se ti odnosi biti oplemene jačanjem ekonomske saradnje. Predsjednik je ambasaadorku Kemp informisao o jačanju vladavine prava, snaženju institucija te namjeri daljeg sprovođenja strukturnih reformi, što sve naš biznis ambijent čini povoljnim i privlačnim za strane investicije.

Ambasadorka Kemp je prenijela snažan interes britanske Vlade za nastavak strateškog partnerstva i ocijenila da će UK ostati snažno prisutna na Balkanu, a kada je Crna Gora u pitanju da će prioriteti saradnje ostati isti – vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala, reforma javne uprave i učenje engleskog jezika.

Ocjenjujući da Bregzit nije ograničenje za saradnju, već da pruža nove mogućnosti, premijer je rekao da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju evropske agende. EU je, kako je istakao, najbolji okvir za Crnu Goru koja planira da završi pregovore u narednih četiri do pet godina. Istakao je značaj politike proširenja za Zapadni Balkan i ocijenio da je ta politika ključna za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Sagovornici su se saglasili da će članstvo Crne Gore u NATO dati nove mogućnosti za saradnju dvije zemlje. Premijer je ukazao na značaj stabilnosti političkog sistema, a u tom kontekstu parlamentarni bojkot opozicije ocijenjen neprihvatljivim i nedemokratskim.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?