Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић са амбасадорком Кемп: Пуна подршка УК остваривању циљева Црне Горе

Објављено: 30.05.2017. 18:21 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
 

Služba za odnose s javnošćuНакон формализације чланства у НАТО 5. јуна, Црна Гора ће настојати да интензивира свој преговарачки процес са Европском унијом, водећи истовремено рачуна о економском расту и развоју, као и одбрани националних интереса од мијешања трећих страна у унутрашња питања. У остваривању тих намјера подршку ће јој као и до сада пружати Уједињено Краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске, оцијењено је на састанку предсједника Владе Душка Марковића и новоименоване амбасадорке УК Алисон Кемп.

Одличним су оцијењени билатерални односни УК и Црне Горе, изражено је очекивање у погледу наставка дијалога на највишем политичком нивоу али и потреба да се ти односи бити оплемене јачањем економске сарадње. Предсједник је амбасаадорку Кемп информисао о јачању владавине права, снажењу институција те намјери даљег спровођења структурних реформи, што све наш бизнис амбијент чини повољним и привлачним за стране инвестиције.

Амбасадорка Кемп је пренијела снажан интерес британске Владе за наставак стратешког партнерства и оцијенила да ће УК остати снажно присутна на Балкану, а када је Црна Гора у питању да ће приоритети сарадње остати исти – владавина права, борба против организованог криминала, реформа јавне управе и учење енглеског језика.

Оцјењујући да Брегзит није ограничење за сарадњу, већ да пружа нове могућности, премијер је рекао да Црна Гора остаје посвећена испуњавању европске агенде. ЕУ је, како је истакао, најбољи оквир за Црну Гору која планира да заврши преговоре у наредних четири до пет година. Истакао је значај политике проширења за Западни Балкан и оцијенио да је та политика кључна за очување мира и стабилности у региону.

Саговорници су се сагласили да ће чланство Црне Горе у НАТО дати нове могућности за сарадњу двије земље. Премијер је указао на значај стабилности политичког система, а у том контексту парламентарни бојкот опозиције оцијењен неприхватљивим и недемократским.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?