Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 28. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 01.06.2017. 22:51 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Fotografije: 28. sjednica Vlade Crne Gore (37.3 MB)

Vlada Crne Gore na 28. sjednici, održanoj 1. juna kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, nije dala saglasnost Univerzitetu Crne Gore na predloženo izmještanje Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu.

Univerzitet Crne Gore obratio se Ministasrstvu prosvjete tražeći saglasnost Vlade kao osnivača za promjenu sjedišta ove visokoškolske ustanove, navodeći da je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore još 26. maja 2016. godine donio Odluku na osnovu koje studijski program primijenjenih studija na Medicinskom fakultetu – Visoka medicinska škola sa sjedištem u Beranama, nastavlja sa radom pod istim nazivom sa sjedištem u Podgorici, počev od studijske 2017/2018. godine.

Predsjednik Vlade je obrazlažući odluku o odbijanju saglasnosti naveo da nije čuo adekvatne razloge koji bi potkrijepili takav zahtjev Univerziteta, a da navedena potreba usaglašavanja sa direktivama Evropske unije ne može biti razlog koji bi opredijelio Vladu za saglasnost u ovom trenutku. Premijer je rekao da ovakav zahtjev vidi kao suprotan strateškoj politici Vlade o razvoju Sjevera, dodajući da u tom dijelu Crne Gore treba jačati medicinske kapacitete, a ne suprotno.

Zaključeno je da Visoka medicinska škola ima dugogodišnju tradiciju, a više od 350 njenih diploma govore i o kvalitetu nastave, i o velikom broju polaznika. Ova ustanova već ima opremljen i odgovarajući prostor, a na kvalitetu praktične nastave treba da poradi Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Beranama. „Ne trebaju nam za Sjever deklaracije, nego realna politika“ – zaključio je Premijer obrazlažući odluku Vlade da ne da saglasnost za izmještanje Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu.

Vlada je usvojila Informaciju o primjeni Uredbe o kriterijumima za određivanje manifestacija i festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Kako je u raspravi istaknuto, zatečeni pravni status manifestacija i festivala ne doprinosi daljem razvoju kulture, a dosadašnja primjena Uredbe uslovila je potrebu za donošenjem novog dokumenta, kako bi se dodatno uredilo ovo važno pitanje kulturne politike. Postojeća pravna ograničenja finansijske podrške Ministarstva kulture nevladinim organizacijama jasno iniciraju potrebu da primarni nosilac produkcije festivala od javnog interesa moraju biti javne institucije, koje treba da razvijaju modele saradnje i sa civilnim sektorom, kao i sa nezavisnim inicijatavama u kulturi, uvažavajući okolnosti da to predstavlja javni interes u polju kulture.

U skladu sa tim, konstatovano je da novom Uredbom, čije je donošenje predviđeno za kraj juna, treba definisati kriterijume koji neće dovoditi do privatizacije javnog interesa u kulturi i koji će jasno definisati uslove osnivanja manifestacija i festivala, transparentnost rada i validnu evaluaciju rezultata i finansijskog izvještavanja, koji već važe za sve javne institucije kulture u Crnoj Gori.

Vlada usvojila i Predlog za preusmjeravanje sredstava sa potrošačke jedinice Ministarstva kulture na potrošačke jedinice Muzički centar Crne Gore i Pomorski muzej Crne Gore. Muzičkom centru je preusmjereno šezdesethiljada eura za nabavku dva koncertna klavira za potrebe institucija kulture u Pljevljima i Bijelom Polju i dvadeset hiljada eura za međunarodna gostovanja Crnogorskog simfonijskog orkestra, dok će Pomorski muzej dobiti trideset hiljada eura za potrebe održivog funkcionisanja Bokeljske mornarice.

Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na nepokretnosti kojim se obvezniku poreza na nepokretnosti koji je korisnik nepokretnosti u državnoj svojini po osnovu dugoročnog zakupa, ukida obaveza plaćanja poreza na nepokretnosti. Na ovaj način se doprinosi unapređenju poslovnog ambijenta, stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta i otklanjaju biznis barijere za investitore koji su, prema dosadašnjem rješenju, bili obveznici poreza na nepokretnosti po osnovu dugoročnog zakupa.

U cilju unapređenja konkuretnosti, kao jednog od osnovnih stubova održivog ekonomskog razvoja i efikasnog praćenja sprovođenja strukturnih reformi, Vlada je usvojila Odluku o osnivanju Savjeta za konkurentnost, kojim će predsjedavati predsjednik Vlade Duško Marković. Jedan od glavnih zadataka Savjeta je koordiniracija aktivnosti organa državne uprave i drugih nadležnih organa i institucija na planu sprovođenja prioritetnih reformskih mjera definisanih strateškim razvojnim dokumentima, koje su u funkciji otklanjanja ključnih prepreka za veću konkurentnost i brži privredni rast Crne Gore.

Usvojena je i Informacija o zajmu za Projekat „Reforma poreske administracije“. Projekat će se realizovati u saradnji sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj sa ciljem povećanja operativnosti i efikasnosti poreske administracije, posebno u dijelu razvoja kapaciteta za upravljanje i informacione tehnologije. Tim povodom, Vlada je odredila sastav crnogorske delegaciju za pregovore.

Na današnjoj sjednici Vlada se upoznala sa Izvještajem o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period od 23. januara - 23. maja 2017. godine.

Pored ostalog, Vlada je usvojila Četvrti, peti i šesti izvještaj Crne Gore o ostvarivanju Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, kao i Izvještaj o realizaciji mjera iz Plana praćenja implementacije Zakona o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku, za period septembar 2016 – februar 2017.godine.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?