Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 28. сједнице Владе Црне Горе

Фотографије: 28. сједница Владе Црне Горе (37.3 МБ)

Влада Црне Горе на 28. сједници, одржаној 1. јуна којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, није дала сагласност Универзитету Црне Горе на предложено измјештање Високе медицинске школе из Берана у Подгорицу.

Универзитет Црне Горе обратио се Министасрству просвјете тражећи сагласност Владе као оснивача за промјену сједишта ове високошколске установе, наводећи да је Управни одбор Универзитета Црне Горе још 26. маја 2016. године донио Одлуку на основу које студијски програм примијењених студија на Медицинском факултету – Висока медицинска школа са сједиштем у Беранама, наставља са радом под истим називом са сједиштем у Подгорици, почев од студијске 2017/2018. године.

Предсједник Владе је образлажући одлуку о одбијању сагласности навео да није чуо адекватне разлоге који би поткријепили такав захтјев Универзитета, а да наведена потреба усаглашавања са директивама Европске уније не може бити разлог који би опредијелио Владу за сагласност у овом тренутку. Премијер је рекао да овакав захтјев види као супротан стратешкој политици Владе о развоју Сјевера, додајући да у том дијелу Црне Горе треба јачати медицинске капацитете, а не супротно.

Закључено је да Висока медицинска школа има дугогодишњу традицију, а више од 350 њених диплома говоре и о квалитету наставе, и о великом броју полазника. Ова установа већ има опремљен и одговарајући простор, а на квалитету практичне наставе треба да поради Министарство здравља у сарадњи са здравственим установама у Беранама. „Не требају нам за Сјевер декларације, него реална политика“ – закључио је Премијер образлажући одлуку Владе да не да сагласност за измјештање Високе медицинске школе из Берана у Подгорицу.

Влада је усвојила Информацију о примјени Уредбе о критеријумима за одређивање манифестација и фестивала од посебног значаја за културу Црне Горе. Како је у расправи истакнуто, затечени правни статус манифестација и фестивала не доприноси даљем развоју културе, а досадашња примјена Уредбе условила је потребу за доношењем новог документа, како би се додатно уредило ово важно питање културне политике. Постојећа правна ограничења финансијске подршке Министарства културе невладиним организацијама јасно иницирају потребу да примарни носилац продукције фестивала од јавног интереса морају бити јавне институције, које треба да развијају моделе сарадње и са цивилним сектором, као и са независним иницијатавама у култури, уважавајући околности да то представља јавни интерес у пољу културе.

У складу са тим, констатовано је да новом Уредбом, чије је доношење предвиђено за крај јуна, треба дефинисати критеријуме који неће доводити до приватизације јавног интереса у култури и који ће јасно дефинисати услове оснивања манифестација и фестивала, транспарентност рада и валидну евалуацију резултата и финансијског извјештавања, који већ важе за све јавне институције културе у Црној Гори.

Влада усвојила и Предлог за преусмјеравање средстава са потрошачке јединице Министарства културе на потрошачке јединице Музички центар Црне Горе и Поморски музеј Црне Горе. Музичком центру је преусмјерено шездесетхиљада еура за набавку два концертна клавира за потребе институција културе у Пљевљима и Бијелом Пољу и двадесет хиљада еура за међународна гостовања Црногорског симфонијског оркестра, док ће Поморски музеј добити тридесет хиљада еура за потребе одрживог функционисања Бокељске морнарице.

Влада Црне Горе је утврдила Предлог закона о измјени Закона о порезу на непокретности којим се обвезнику пореза на непокретности који је корисник непокретности у државној својини по основу дугорочног закупа, укида обавеза плаћања пореза на непокретности. На овај начин се доприноси унапређењу пословног амбијента, стварању услова за отварање нових радних мјеста и отклањају бизнис баријере за инвеститоре који су, према досадашњем рјешењу, били обвезници пореза на непокретности по основу дугорочног закупа.

У циљу унапређења конкуретности, као једног од основних стубова одрживог економског развоја и ефикасног праћења спровођења структурних реформи, Влада је усвојила Одлуку о оснивању Савјета за конкурентност, којим ће предсједавати предсједник Владе Душко Марковић. Један од главних задатака Савјета је координирација активности органа државне управе и других надлежних органа и институција на плану спровођења приоритетних реформских мјера дефинисаних стратешким развојним документима, које су у функцији отклањања кључних препрека за већу конкурентност и бржи привредни раст Црне Горе.

Усвојена је и Информација о зајму за Пројекат „Реформа пореске администрације“. Пројекат ће се реализовати у сарадњи са Међународном банком за обнову и развој са циљем повећања оперативности и ефикасности пореске администрације, посебно у дијелу развоја капацитета за управљање и информационе технологије. Тим поводом, Влада је одредила састав црногорске делегацију за преговоре.

На данашњој сједници Влада се упознала са Извјештајем о раду Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија за период од 23. јануара - 23. маја 2017. године.

Поред осталог, Влада је усвојила Четврти, пети и шести извјештај Црне Горе о остваривању Међународне конвенције о елиминацији свих облика расне дискриминације, као и Извјештај о реализацији мјера из Плана праћења имплементације Закона о измјенама и допунама Законика о кривичном поступку, за период септембар 2016 – фебруар 2017.године.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?