Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Istorijski trenutak: Crna Gora postala 29. članica NATO-a

Objavljeno: 06.06.2017. 01:21 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
  
Crna Gora je danas i formalno postala članica Sjevernoatlantske alijanse, nakon predaje instrumenta o pristupanju NATO-u, u sjedištu Stejt departmenta u Vašingtonu.

,,Od danas, od 5. juna 2017. godine – mi smo saveznica koja će uživati benefite kolektivnog sistema bezbjednosti, ali i uz veliku odgovornost da, zajedno sa vama, bez odstupanja i posvećeno nastavi da korača ka trajnom miru, stabilnosti i bezbjednosti Evrope i svijeta“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na ceremoniji u Stejt departmentu.

Instrument pristupa u ime Crne Gore podsekretaru Stejt departmenta, Tomasu Šenonu predao je ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović. 

Premijer je istakao da je ovo istorijski događaj za jednu zemlju i jedan narod koji su podnijeli ogromne žrtve u 19. i 20. vijeku da odbrane svoje pravo na slobodan život, pravo da sami odlučujemo o svojoj budućnosti, pravo da nas svijet prepoznaje pod našim imenom i našim znamenjima. 

“Mi danas slavimo činjenicu da se nikada više o nama, o našoj državi, neće odlučivati iza naših leđa, kao što se to događalo mnogo puta u prošlosti”, istakao je predsjednik Marković.

To što je Crna Gora iskoristila svoje suvereno pravo da sama bira savez u kojem će biti, pohvalio je Šenon. On je konstatovao i da su na putu ulaska Crne Gore svi dali doprinos. 

,,Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrijednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju sprovesti teške reforme, a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Takođe smo zahvalni što je Crna Gora i preuzela finansijske obaveze koje članstvo donosi", naveo je Šenon. 

On je kazao da je Crna Gora bila pouzdan partner u NATO misijama te zahvalio na doprinosu koaliciji koja se bori protiv Islamske države.

Vrata NATO-a ostaju otvorena

Šenon je istakao da vrata NATO-a ostaju otvorena svim onim državama koje ispunjavaju zahtjevne uslove za članstvo u Alijansi. 

Predsjednik Marković je istakao da ćemo biti i snažni zagovornici i partner za obnovljeni fokus Alijanse na Zapadni Balkan i dalje integracije zemalja regiona u NATO: „Čvrsto vjerujem da je ovo istorijski dan i za NATO. Pred novim i velikim izazovima, Alijansa prima 29-tu članicu, pokazujući kristalno jasno da je politika otvorenih vrata živa – i da dobro funkcioniše – kao vodilja nade za sve koji žele da dijele njene vrijednosti i standarde“.

Stoltenberg: Crna Gora donosi hrabrost i posvećenost 

Dobrodošlicu u savez najrazvijenijih zemalja svijeta Crnoj Gori je poželio i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, koji je prisustvovao svečanosti u Vašingtonu.

,,Danas Crna Gora pristupa savezu i sjedi s nama za stolom s jednakim pravima. Crna Gora donosi hrabrost i posvećenost svog naroda u NATO”, kazao je Stoltenberg i istakao da posvećenost savezu ostaje jaka u svim članicama.

Prvi čovjek Alijanse je kazao da je pristupanje dobro za stabilnost Crne Gore ali i Balkana.

„Ulazak Crne Gore šalje signal drugim zemljama da ukoliko se posvete reformama mogu postati članice”, poručio je generalni sekretar i svoje obraćanje završio na crnogorskom:

"Dobrodošla Crna Goro".

Predsjednik Marković: Crna Gora će znati da se pokaže kao dostojan partner

Premijer se zahvalio sekretaru Stoltenbergu ali i SAD-u i njenim najvišim zvaničnicima koji su pomogli da Crna Gora doživi ovaj istorijski dan. 

„Od momenta ponovnog ustanovljavanja naših odnosa 2006. godine Sjedinjene Države su bile čvrst, pouzdan i dragocjen partner Crne Gore da ostvari viziju evroatlantske i evropske zemlje. To je takođe potvrda onog što nikad nije dovedeno u pitanje – da Amerikanci ostaju posvećeni stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana i Evrope. Veoma smo zahvalni NATO-u i uvaženom Generalnom sekretaru koji je danas sa nama“, rekao je premijer. 

Crna Gora će, istakao je predsjednik Marković, znati da se pokaže kao dostojan partner. Kao saveznica, Crna Gora će raditi i dalje ka tom cilju obnovljenom snagom. 

„Da postignemo standard od 2% BDP-a za budžet odbrane do 2024. g. i da izradimo nacionalni plan do kraja ove godine, jer vjerujemo da je fer dijeljenje tereta važno za funkcionisanje Alijanse“, rekao je premijer i dodao da ćemo doprinositi i NATO politici odvraćanja i odbrane, borbi protiv terorizma, projektovanju stabilnosti, kao i operacijama i misijama u inostranstvu. 
   
Poruka crnogorskim građanima: Ujedinimo se 

Predsjednik Vlade je rekao da je ovo veliki dan za Crnu Goru i za njen narod: „Članstvo u NATO-u znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva”. 

On je imao poruku i za građane Crne Gore.

„Ujedinimo se i iskoristimo šansu da Crnu Goru učinimo zemljom u kojoj će se bolje živjeti; u kojoj će biti još više demokratije, još više vladavine prava, više jednakih šansi za sve. Dužni smo to nama samima, prije svega. Ali, dužni smo to i našim saveznicima koji su razumjeli i podržali, uvažili i prihvatili za ravnopravnog partnera jednu malu zemlju sa Balkana. Budimo mudri – u ime budućnosti, onoliko koliko smo bili hrabri u herojskoj prošlosti!”, zaključio je predsjednik Vlade.


Izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića na ceremoniji predaje instrumenta o potvrđivanju Sjevernoatlantskog sporazuma možete preuzeti ovdje.
  
KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
 
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?