Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Историјски тренутак: Црна Гора постала 29. чланица НАТО-а

Објављено: 06.06.2017. 01:21 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
  
Црна Гора је данас и формално постала чланица Сјеверноатлантске алијансе, након предаје инструмента о приступању НАТО-у, у сједишту Стејт департмента у Вашингтону.

,,Од данас, од 5. јуна 2017. године – ми смо савезница која ће уживати бенефите колективног система безбједности, али и уз велику одговорност да, заједно са вама, без одступања и посвећено настави да корача ка трајном миру, стабилности и безбједности Европе и свијета“, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на церемонији у Стејт департменту.

Инструмент приступа у име Црне Горе подсекретару Стејт департмента, Томасу Шенону предао је министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић. 

Премијер је истакао да је ово историјски догађај за једну земљу и један народ који су поднијели огромне жртве у 19. и 20. вијеку да одбране своје право на слободан живот, право да сами одлучујемо о својој будућности, право да нас свијет препознаје под нашим именом и нашим знамењима. 

“Ми данас славимо чињеницу да се никада више о нама, о нашој држави, неће одлучивати иза наших леђа, као што се то догађало много пута у прошлости”, истакао је предсједник Марковић.

То што је Црна Гора искористила своје суверено право да сама бира савез у којем ће бити, похвалио је Шенон. Он је констатовао и да су на путу уласка Црне Горе сви дали допринос. 

,,Обећање о чланству носило је са собом демократске вриједности и поштовање владавине права. То је значило да се морају спровести тешке реформе, а управо је то Црна Гора урадила и зато данас постаје чланица. Такође смо захвални што је Црна Гора и преузела финансијске обавезе које чланство доноси", навео је Шенон. 

Он је казао да је Црна Гора била поуздан партнер у НАТО мисијама те захвалио на доприносу коалицији која се бори против Исламске државе.

Врата НАТО-а остају отворена

Шенон је истакао да врата НАТО-а остају отворена свим оним државама које испуњавају захтјевне услове за чланство у Алијанси. 

Предсједник Марковић је истакао да ћемо бити и снажни заговорници и партнер за обновљени фокус Алијансе на Западни Балкан и даље интеграције земаља региона у НАТО: „Чврсто вјерујем да је ово историјски дан и за НАТО. Пред новим и великим изазовима, Алијанса прима 29-ту чланицу, показујући кристално јасно да је политика отворених врата жива – и да добро функционише – као водиља наде за све који желе да дијеле њене вриједности и стандарде“.

Столтенберг: Црна Гора доноси храброст и посвећеност 

Добродошлицу у савез најразвијенијих земаља свијета Црној Гори је пожелио и генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, који је присуствовао свечаности у Вашингтону.

,,Данас Црна Гора приступа савезу и сједи с нама за столом с једнаким правима. Црна Гора доноси храброст и посвећеност свог народа у НАТО”, казао је Столтенберг и истакао да посвећеност савезу остаје јака у свим чланицама.

Први човјек Алијансе је казао да је приступање добро за стабилност Црне Горе али и Балкана.

„Улазак Црне Горе шаље сигнал другим земљама да уколико се посвете реформама могу постати чланице”, поручио је генерални секретар и своје обраћање завршио на црногорском:

"Добродошла Црна Горо".

Предсједник Марковић: Црна Гора ће знати да се покаже као достојан партнер

Премијер се захвалио секретару Столтенбергу али и САД-у и њеним највишим званичницима који су помогли да Црна Гора доживи овај историјски дан. 

„Од момента поновног установљавања наших односа 2006. године Сједињене Државе су биле чврст, поуздан и драгоцјен партнер Црне Горе да оствари визију евроатлантске и европске земље. То је такође потврда оног што никад није доведено у питање – да Американци остају посвећени стабилности и безбједности Западног Балкана и Европе. Веома смо захвални НАТО-у и уваженом Генералном секретару који је данас са нама“, рекао је премијер. 

Црна Гора ће, истакао је предсједник Марковић, знати да се покаже као достојан партнер. Као савезница, Црна Гора ће радити и даље ка том циљу обновљеном снагом. 

„Да постигнемо стандард од 2% БДП-а за буџет одбране до 2024. г. и да израдимо национални план до краја ове године, јер вјерујемо да је фер дијељење терета важно за функционисање Алијансе“, рекао је премијер и додао да ћемо доприносити и НАТО политици одвраћања и одбране, борби против тероризма, пројектовању стабилности, као и операцијама и мисијама у иностранству. 
   
Порука црногорским грађанима: Ујединимо се 

Предсједник Владе је рекао да је ово велики дан за Црну Гору и за њен народ: „Чланство у НАТО-у значи сталну стабилност за нас и могућност за даљи напредак нашег друштва”. 

Он је имао поруку и за грађане Црне Горе.

„Ујединимо се и искористимо шансу да Црну Гору учинимо земљом у којој ће се боље живјети; у којој ће бити још више демократије, још више владавине права, више једнаких шанси за све. Дужни смо то нама самима, прије свега. Али, дужни смо то и нашим савезницима који су разумјели и подржали, уважили и прихватили за равноправног партнера једну малу земљу са Балкана. Будимо мудри – у име будућности, онолико колико смо били храбри у херојској прошлости!”, закључио је предсједник Владе.


Излагање предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића на церемонији предаје инструмента о потврђивању Сјеверноатлантског споразума можете преузети овдје.
  
КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?