Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana VI sjednica Savjeta za vladavinu prava

Objavljeno: 30.06.2017. 20:53 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Savjet za vladavinu prava, kojim je predsjedavao potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, danas je održao VI sjednicu na kojoj je razmatran stepen realizacije obaveza iz oblasti vladavine prava, koje proističu iz procesa pregovora za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

Savjet je diskutovao o stepenu implementacije akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24, posebno apostrofirajući važnost blagovremene i kvalitetne realizacije svake pojedinačne mjere iz navedenih dokumenata. Posebna pažnja u diskusiji bila je posvećena aktivnostima čijom realizacijom će se doprinijeti ispunjavanju 83 prelazna mjerila, sa ciljem skorijeg dobijanja mjerila za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24.

U tom kontekstu, na Savjetu je s posebnom pažnjom analiziran Non pejper dokument o vladavini prava, koji je Evropska komisija pripremila i predstavila državama članicama Evropske unije i Crnoj Gori u maju mjesecu ove godine, a koji je dostupan i široj javnosti. 

Predsjednik Savjeta Zoran Pažin podsjetio je da se i u Non pejperu konstatuje da je Crna Gora postigla značajne i mjerljive rezultate u zakonodavnom i institucionalnom smislu, kao i u pravcu uspostavljanja početnog bilansa ostvarenih rezultata u oblasti suzbijanja korupcije na visokom nivou i nekih oblika organizovanog kriminala. Pažin je članovima Savjeta ukazao da se došlo do nivoa sa kojeg svoje napore trebamo usmjeriti ka konačnom ispunjenju prelaznih mjerila, kako bismo u 2018. godini omogućili sebi, Evropskoj komisiji i državama članicama da otpočnemo aktivnosti na ispunjavanju mjerila za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24. Predsjednik Savjeta je zatražio maksimalnu posvećenost i odgovornost institucija u ispunjavanju definisanih obaveza i najavio da će se kontinuirano pratiti, kako dinamika, tako i kvalitet realizacije svake obaveze,uz jasnu liniju odgovornosti.

U kontekstu navedenog članovi Savjeta su razmotrili i utvrdili konkretne aktivnosti i zaduženja resornih institucija kojima će se doprinijeti ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa u oblasti vladavine prava i koji će sa operativnog nivoa pregovaračke strukture biti u kontinuitetu praćene. 

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?