Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана ВИ сједница Савјета за владавину права

Објављено: 30.06.2017. 20:53 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Савјет за владавину права, којим је предсједавао потпредсједник Владе Зоран Пажин, данас је одржао ВИ сједницу на којој је разматран степен реализације обавеза из области владавине права, које проистичу из процеса преговора за чланство Црне Горе у Европској унији.

Савјет је дискутовао о степену имплементације акционих планова за преговарачка поглавља 23 и 24, посебно апострофирајући важност благовремене и квалитетне реализације сваке појединачне мјере из наведених докумената. Посебна пажња у дискусији била је посвећена активностима чијом реализацијом ће се допринијети испуњавању 83 прелазна мјерила, са циљем скоријег добијања мјерила за затварање преговора у поглављима 23 и 24.

У том контексту, на Савјету је с посебном пажњом анализиран Нон пејпер документ о владавини права, који је Европска комисија припремила и представила државама чланицама Европске уније и Црној Гори у мају мјесецу ове године, а који је доступан и широј јавности. 

Предсједник Савјета Зоран Пажин подсјетио је да се и у Нон пејперу констатује да је Црна Гора постигла значајне и мјерљиве резултате у законодавном и институционалном смислу, као и у правцу успостављања почетног биланса остварених резултата у области сузбијања корупције на високом нивоу и неких облика организованог криминала. Пажин је члановима Савјета указао да се дошло до нивоа са којег своје напоре требамо усмјерити ка коначном испуњењу прелазних мјерила, како бисмо у 2018. години омогућили себи, Европској комисији и државама чланицама да отпочнемо активности на испуњавању мјерила за затварање преговора у поглављима 23 и 24. Предсједник Савјета је затражио максималну посвећеност и одговорност институција у испуњавању дефинисаних обавеза и најавио да ће се континуирано пратити, како динамика, тако и квалитет реализације сваке обавезе,уз јасну линију одговорности.

У контексту наведеног чланови Савјета су размотрили и утврдили конкретне активности и задужења ресорних институција којима ће се допринијети испуњавању обавеза из преговарачког процеса у области владавине права и који ће са оперативног нивоа преговарачке структуре бити у континуитету праћене. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?