Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Rim: Na marginama FAO konferencije potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović susreo se sa ministrom ruralnih poslova Estonije

Objavljeno: 03.07.2017. 18:21 Autor: MPRR
Na marginama Konferencije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), koja se održava u Rimu, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović susreo sa ministrom ruralnih poslova Estonije Tarmo Tamom.

Tokom razgovora, Simović i Tam su se saglasili da ranije potpisani memorandum o saradnji između dva ministarstva poljoprivrede predstavlja dobru osnovu za nastavak saradnje i implementaciju novih projekata, a posebno u dijelu podrške daljim evropskim integracijama crnogorske poljoprivrede, imajući u vidu da je Estonija od 1. jula preuzela predsjedavanje EU.

Čestitajući ministru Tamu estonsko predsjedavanje EU, Simović je istakao važnost daljeg procesa EU integracija zemalja zapadnog Balkana. Naglasio je da je Crna Gora na dobrom putu u ispunjavanju ciljeva evropske agende, te da su aktivnosti Vlade usmjerene ka kvalitetnoj pripremi za članstvo. Simović je, u tom kontekstu, istakao značajne rezultate koji se postižu u pregovorima u poglavljima koja se odnose na poljoprivredu i ruralnog razvoj, bezbjednosti hrane i ribarstvo.

Simović je naglasio da se u sektoru poljoprivrede sprovode aktivnosti u cilju povećanja konkurentnosti crnogorskih poljoprivrednika i da se očekuje brzi početak korišćenja EU sredstava iz IPARD programa. Tom prilikom, Simović se zahvalio ministru Tamu na pomoći koju je ministarstvo poljoprivrede Estonije pružilo, kroz ekspertsku pomoć, u pripremi crnogorske administracije za korišćenje tih sredstava.

Crnogorski ministar je naglasio da je za Crnu Goru iskustvo Estonije dobar primjer kako veličina zemlje nije presudna da se u potpunosti iskoriste raspoloživa sredstva iz EU fondova.

Ministar ruralnih poslova Estonije Tarmo Tam iskazao je spremnost te zemlje da još intenzivinije pruži tehničku pomoć u pripremi za korišćenje EU fondova, kako u oblasti ruralnog razvoja tako i u oblasti ribarstva i bezbjednosti hrane. Kako je istakao, predsjedavanje Estonije Evropskom unijom dobra je prilika da se fokus stavi na podršku daljim integracijama Crne Gore, u svim oblastima.

Ministar Tam je dodao da za našu zemlju veoma korisno može da bude iskustvo Estonije u pogledu korišćenja informaciono - komunikacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede, što bi olakšalo sprovođenje raspoloživih programa EU.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?