Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Рим: На маргинама ФАО конференције потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић сусрео се са министром руралних послова Естоније

Објављено: 03.07.2017. 18:21 Аутор: МПРР
На маргинама Конференције Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), која се одржава у Риму, потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић сусрео са министром руралних послова Естоније Тармо Тамом.

Током разговора, Симовић и Там су се сагласили да раније потписани меморандум о сарадњи између два министарства пољопривреде представља добру основу за наставак сарадње и имплементацију нових пројеката, а посебно у дијелу подршке даљим европским интеграцијама црногорске пољопривреде, имајући у виду да је Естонија од 1. јула преузела предсједавање ЕУ.

Честитајући министру Таму естонско предсједавање ЕУ, Симовић је истакао важност даљег процеса ЕУ интеграција земаља западног Балкана. Нагласио је да је Црна Гора на добром путу у испуњавању циљева европске агенде, те да су активности Владе усмјерене ка квалитетној припреми за чланство. Симовић је, у том контексту, истакао значајне резултате који се постижу у преговорима у поглављима која се односе на пољопривреду и руралног развој, безбједности хране и рибарство.

Симовић је нагласио да се у сектору пољопривреде спроводе активности у циљу повећања конкурентности црногорских пољопривредника и да се очекује брзи почетак коришћења ЕУ средстава из ИПАРД програма. Том приликом, Симовић се захвалио министру Таму на помоћи коју је министарство пољопривреде Естоније пружило, кроз експертску помоћ, у припреми црногорске администрације за коришћење тих средстава.

Црногорски министар је нагласио да је за Црну Гору искуство Естоније добар примјер како величина земље није пресудна да се у потпуности искористе расположива средства из ЕУ фондова.

Министар руралних послова Естоније Тармо Там исказао је спремност те земље да још интензивиније пружи техничку помоћ у припреми за коришћење ЕУ фондова, како у области руралног развоја тако и у области рибарства и безбједности хране. Како је истакао, предсједавање Естоније Европском унијом добра је прилика да се фокус стави на подршку даљим интеграцијама Црне Горе, у свим областима.

Министар Там је додао да за нашу земљу веома корисно може да буде искуство Естоније у погледу коришћења информационо - комуникационих технологија у области пољопривреде, што би олакшало спровођење расположивих програма ЕУ.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?