Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković primio u oproštajnu posjetu amabasdorku Češke Hlavsovu

Objavljeno: 11.07.2017. 19:41 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuFotografije: Susret predsjednika Vlade Duška Markovića sa ambasadorkom Republike Česke u CG Ivanom Hlavsovom (17.8 MB)

Video: Susret predsjednika Vlade Duška Markovića sa ambasadorkom Republike Česke u CG Ivanom Hlavsovom - kadrovi

Crna Gora je značajno napredovala i ostvarila neke od svojih strateških ciljeva, prije svega članstvo u NATO, kazala je ambasadorka Češke u Crnoj Gori Ivana Hlavsova tokom oproštajne posjete u koju je primio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Pohvale za uspjehe Crne Gore na spoljnopoličkom planu, ambasadorka je uputila administraciji koja je uprkos svim izazovima uspjela da ostvari dobar rezultat. Saglasivši se sa njom, predsjednik Marković je istakao da će Crna Gora biti snažno posvećena ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz članstva u Alijansu, ali i da će dodatna energija biti usmjerena ka nastavku procesa evropskih integracija. Vlada, pojasnio je on, ostaje posvećena unutrašnjim reformama koje za cilj imaju jačanje institucija i promjenu svijesti društva.

Premijer je put ka EU ocijenio uspješnim i zahvalio Češkoj, njenoj vladi i narodu, na podršci i partnerstvu u ovom ali i drugim procesima koji su za cilj imali transformaciju društva i usvajanje evropskih vrijednosti i standarda.

Ističući da su sada Crna Gora i Češka saveznice, ambasadorka Hlavsova je istakla odličnu bilateralnu saradnju, a zajednički je konstatovan prostor za dalje jačanje ekonomske saradnje u brojnim oblastima, prije svega u oblastima energetike, infrastrukture i turizma.

Osvrćući se na konstataciju ambasadorke da je sve više čeških investitotra zainteresovano za ulaganje u Crnu Goru, premijer Marković je informisao o dobrim rezultatima mjera fiskalne konsolidacije koje su obezbijedile bolje punjenje budžeta, a nijesu ugrozile biznis ambijent. On je ukazao na povećan priliv direktnih stranih investicija i istakao da je ostvaren ekonomski rast od 3,2 odsto.

Predsjednik Marković je kazao i da je Crna Gora posvećena jačanju saradnje u regionu i da podržava inicijativu o regionalnom ekonomskom prostoru. Ambasadorka je pohvalila konstruktivnu ulogu naše države u regionu, navela da Češka to veoma cijeni i da možemo biti primjer za druge. U tom kontekstu, predsjednik Marković je istakao značaj politike proširenja EU koja za Balkan znači ne samo stabilnost i sigurnost, već i ekonomski prosperitet.

Ambasadorka Hlavsova je informisala da je Češka odlučila da ima rezidentnog ambasadora u Crnoj Gori, da je dobio agreman te da će u Podgoricu doći u septembru.


KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?