Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић примио у опроштајну посјету амабасдорку Чешке Хлавсову

Објављено: 11.07.2017. 19:41 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuФотографије: Сусрет предсједника Владе Душка Марковића са амбасадорком Републике Ческе у ЦГ Иваном Хлавсовом (17.8 МБ)

Видео: Сусрет предсједника Владе Душка Марковића са амбасадорком Републике Ческе у ЦГ Иваном Хлавсовом - кадрови

Црна Гора је значајно напредовала и остварила неке од својих стратешких циљева, прије свега чланство у НАТО, казала је амбасадорка Чешке у Црној Гори Ивана Хлавсова током опроштајне посјете у коју је примио предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Похвале за успјехе Црне Горе на спољнополичком плану, амбасадорка је упутила администрацији која је упркос свим изазовима успјела да оствари добар резултат. Сагласивши се са њом, предсједник Марковић је истакао да ће Црна Гора бити снажно посвећена испуњавању обавеза које произилазе из чланства у Алијансу, али и да ће додатна енергија бити усмјерена ка наставку процеса европских интеграција. Влада, појаснио је он, остаје посвећена унутрашњим реформама које за циљ имају јачање институција и промјену свијести друштва.

Премијер је пут ка ЕУ оцијенио успјешним и захвалио Чешкој, њеној влади и народу, на подршци и партнерству у овом али и другим процесима који су за циљ имали трансформацију друштва и усвајање европских вриједности и стандарда.

Истичући да су сада Црна Гора и Чешка савезнице, амбасадорка Хлавсова је истакла одличну билатералну сарадњу, а заједнички је констатован простор за даље јачање економске сарадње у бројним областима, прије свега у областима енергетике, инфраструктуре и туризма.

Осврћући се на констатацију амбасадорке да је све више чешких инвеститотра заинтересовано за улагање у Црну Гору, премијер Марковић је информисао о добрим резултатима мјера фискалне консолидације које су обезбиједиле боље пуњење буџета, а нијесу угрозиле бизнис амбијент. Он је указао на повећан прилив директних страних инвестиција и истакао да је остварен економски раст од 3,2 одсто.

Предсједник Марковић је казао и да је Црна Гора посвећена јачању сарадње у региону и да подржава иницијативу о регионалном економском простору. Амбасадорка је похвалила конструктивну улогу наше државе у региону, навела да Чешка то веома цијени и да можемо бити примјер за друге. У том контексту, предсједник Марковић је истакао значај политике проширења ЕУ која за Балкан значи не само стабилност и сигурност, већ и економски просперитет.

Амбасадорка Хлавсова је информисала да је Чешка одлучила да има резидентног амбасадора у Црној Гори, да је добио агреман те да ће у Подгорицу доћи у септембру.


КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?