Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mauerbah: Ministar Darmanović učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država učesnica OEBS-a

Objavljeno: 11.07.2017. 21:14 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova
Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država OEBS-a, koji je održan u Mauerbahu. Sastankom je predsjedavao ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Sebastijan Kurc, a tema je bila izgradnja povjerenja putem dijaloga i saradnje u kontekstu rješavanja krize evropske bezbjednosti. 

Ovogodišnji neformalni sastanak na visokom političkom nivou, imao je za cilj da podstakne dijalog o ključnim izazovima u oblasti bezbjednosti i trasira put za usvajanje važnih odluka na redovnom, decembarskom Ministarskom savjetu OEBS-a.

Tokom izlaganja, ministar Darmanović je kazao da povrede osnovnih principa i vrijednosti OEBS-a, kao što su nepovredivost granica, uzdržanost od upotrebe sile u međunarodnim odnosima i poštovanje unutrašnjeg i spoljnog suvereniteta država predstavljaju ozbiljan izazov Evropskom bezbjednosnom sistemu. „Kriza u, i oko Ukrajine, u velikoj mjeri je pokazala oštre posljedice upravo nepoštovanjem principa zajednički dogovorenih od strane država učesnica“, kazao je Darmanović. Istakao je da je kršenje pravilnika zasnovanog na međunarodnim principima i vrijednostima OEBS-a, glavni pokretač rastućeg nepovjerenja, gubitka povjerenja i inteziviranja međudržavnih tenzija u području OEBS-a.

„U tom cilju, ponavljamo našu snažnu podršku i pozivamo na punu implementaciju i suštinsku nadogradnju Bečkog dokumenta kao ključnog političko-vojnog sporazuma OEBS-a za poboljšanje multilateralne stabilnosti, vojne predvidljivosti i uzajamnog povjerenja“, istakao je Darmanović.

Ukazujući i na druge bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo, posebno nasilni ekstremizam i radikalizacija koji vode ka terorizmu, organizovani kriminal, rastući migracioni pritisak, zlonamjerne sajber aktivnosti i kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, Darmanović je zaključio da OEBS pruža jedinstvenu platformu za dijalog i alate za rješavanje ovih prijetnji i izazova.

Tokom boravka u Mauerbahu, ministar Darmanović je u okviru neformalnog sastanka učestvovao i na okruglom stolu na temu „Strukturirani dijalog o bezbjednosti“, koji predstavlja dio procesa koji je inicirao predsjedavajući OEBS-a Sebastijan Kurc, shodno ministarskoj deklaraciji iz Hamburga „Od Lisabona do Hamburga: Deklaracija o 20-toj godišnjici OEBS-ovog okvira za kontrolu naoružanja“.

Ministar Darmanović je ukazao na neophodnost dublje analize i razjmene mišljenja među državama učesnicama o percepciji prijetnji u području OEBS-a, uključujući razvoj vojnih doktrina i trendova u pozicioniranju vojnih snaga u Evropi. „Kao i mnogi drugi, dijelimo zabrinutost zbog obimnih vojnih vežbi, netransparentnog vojnog pozicioniranja, kao i opasnih vojnih incidenata u blizini međunarodnih granica,“ ocijenio je Darmanović.

Okrugli sto je, između ostalog, bio prilika za iznošenje ideja i preporuka za predstojeći Ministarski savjet, zakazan za decembar ove godine, kao i šansa za ponovnu izgradnju povjerenja među državama učesnicama u rješavanju rastućih, zajedničkih bezbjednosnih prijetnji i izazova.

Ministarstvo vanjskih poslova
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?