Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мауербах: Министар Дармановић учествовао на неформалном састанку министара вањских послова држава учесница ОЕБС-а

Објављено: 11.07.2017. 21:14 Аутор: Министарство вањских послова
Министар вањских послова Срђан Дармановић учествовао је данас на неформалном састанку министара вањских послова држава ОЕБС-а, који је одржан у Мауербаху. Састанком је предсједавао министар за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије Себастијан Курц, а тема је била изградња повјерења путем дијалога и сарадње у контексту рјешавања кризе европске безбједности. 

Овогодишњи неформални састанак на високом политичком нивоу, имао је за циљ да подстакне дијалог о кључним изазовима у области безбједности и трасира пут за усвајање важних одлука на редовном, децембарском Министарском савјету ОЕБС-а.

Током излагања, министар Дармановић је казао да повреде основних принципа и вриједности ОЕБС-а, као што су неповредивост граница, уздржаност од употребе силе у међународним односима и поштовање унутрашњег и спољног суверенитета држава представљају озбиљан изазов Европском безбједносном систему. „Криза у, и око Украјине, у великој мјери је показала оштре посљедице управо непоштовањем принципа заједнички договорених од стране држава учесница“, казао је Дармановић. Истакао је да је кршење правилника заснованог на међународним принципима и вриједностима ОЕБС-а, главни покретач растућег неповјерења, губитка повјерења и интезивирања међудржавних тензија у подручју ОЕБС-а.

„У том циљу, понављамо нашу снажну подршку и позивамо на пуну имплементацију и суштинску надоградњу Бечког документа као кључног политичко-војног споразума ОЕБС-а за побољшање мултилатералне стабилности, војне предвидљивости и узајамног повјерења“, истакао је Дармановић.

Указујући и на друге безбједносне изазове са којима се суочавамо, посебно насилни екстремизам и радикализација који воде ка тероризму, организовани криминал, растући миграциони притисак, злонамјерне сајбер активности и кршење основних људских права и слобода, Дармановић је закључио да ОЕБС пружа јединствену платформу за дијалог и алате за рјешавање ових пријетњи и изазова.

Током боравка у Мауербаху, министар Дармановић је у оквиру неформалног састанка учествовао и на округлом столу на тему „Структурирани дијалог о безбједности“, који представља дио процеса који је иницирао предсједавајући ОЕБС-а Себастијан Курц, сходно министарској декларацији из Хамбурга „Од Лисабона до Хамбурга: Декларација о 20-тој годишњици ОЕБС-овог оквира за контролу наоружања“.

Министар Дармановић је указао на неопходност дубље анализе и разјмене мишљења међу државама учесницама о перцепцији пријетњи у подручју ОЕБС-а, укључујући развој војних доктрина и трендова у позиционирању војних снага у Европи. „Као и многи други, дијелимо забринутост због обимних војних вежби, нетранспарентног војног позиционирања, као и опасних војних инцидената у близини међународних граница,“ оцијенио је Дармановић.

Округли сто је, између осталог, био прилика за изношење идеја и препорука за предстојећи Министарски савјет, заказан за децембар ове године, као и шанса за поновну изградњу повјерења међу државама учесницама у рјешавању растућих, заједничких безбједносних пријетњи и изазова.

Министарство вањских послова
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?