Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković sa direktorima uprava: Zakon o reprogramu poreskog duga obezbijedio preko 10 miliona eura prihoda u budžetu

Objavljeno: 19.07.2017. 23:30 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: Sastanak predsjednika Vlade Duška Markovića sa direktorima uprava - kadrovi

Fotografije: Sastanak predsjednika Vlade Duška Markovića sa direktorima uprava (28,2 MB)

Naplata budžetskih prihoda ide odličnom dinamikom, prihodi su za više miliona eura veći kako od planiranih za ovu tako i od ostvarenih prošle godine, što je rezultat predanog rada nadležnih službi na terenu ali i novih zakonskih rješenja, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i direktora Uprave carina Vladana Jokovića, Poreske uprave Miomira M. Mugoše i Uprave za inspekcijske poslove Alije Košute i njihovih pomoćnika.

Na redovnom mjesečnom sastanku predstavnika Vlade i direktora tri uprave, posebno je istaknut i pohvaljen podatak da je kroz primjenu Zakona o reprogramu poreskog duga uplaćeno oko 10,2 miliona eura. Konstatovano je da većina ispunjava svoje obaveze preuzete kroz ovaj program, ali i naglašeno da će svi oni koji budu kršili dogovorene obaveze biti blokirani.

Još jedan značajan rezultat jeste da je, nakon inspekcijskog nadzora, za skoro 5.000 osoba obezbijeđeno da ih poslodavci prijave na penzijsko i zdravstveno osiguranje. Ovaj rezultat je ocijenjen pozitivnim, ali je konstatovana potreba daljeg smanjenja neformalne radne snage.

Predsjednik Marković je pohvalio menadžment i zaposlene u trima upravama, ocjenjujući da rade na odgovoran i posvećen način, u okvirima zakonskih mogućnosti. Ponovljena je potreba daljeg unaprjeđenja zakonodavnog okvira, ali i dogovoreno da se obezbijedi snažnija koordinacija sa policijom, tužilaštvom i sudovima. Takođe, naglašena je neophodnost tješnje saradnje sa lokalnim organima, u prvom redu komunalnom policijom.

Zajednički je konstatovano da postoji prostor za ostvarivanje boljih rezultata za šta je važan snažniji obračun sa neformalnom ekonomijom, te pronalaženje odgovora na sistemske probleme. Predsjednik Marković je posebno naglasio važnost efikasnijeg i odgovornijeg rada zaposlenih u cjelokupnoj javnoj upravi, a posebno visokog rukovodnog kadra u ministarstvima.

Govoreći o lokalnim samoupravama, na sastanku je konstatovana njihova nedovoljna poreska disciplina i razgovarano o modelima koji bi ih podstakli na kvalitetnije izvršavanje obaveza prema državi.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?