Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 36. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 28.07.2017. 02:25 Autor: Služba za odnose sjavnošću
 
 
U okviru usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije, Vlada Crne Gore je, na danas održanoj 36. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, utvrdila Predlog zakona o drumskom saobraćaju s Izvještajem sa javne rasprave. Cilj novog Zakona je otklanjanje nedostataka u oblasti drumskog saobraćaja koji su uočeni u praksi i uspostavljanje kvalitetnog, bezbjednog, pouzdanog i ekonomski prihvatljivog drumskog prevoza putnika i tereta. Utvrđenim zakonskim normama stvoreni su uslovi za uspostavljanje reda na saobraćajnom tržištu, eliminisanje rada nelegalnih prevoznika i stvaranje kvalitetnijeg ambijenta za poslovanje drumskih prevoznika. Takođe, biće omogućena bolja organizacija prevoza, podizanje kvaliteta usluge prevoza i tereta, efikasnija zaštita prava i interesa putnika, kao i zaštita prevoznika koji posluju u skladu sa nacionalim i međunarodnim propisima.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Carinskog zakona. Donošenjem izmijenjenih odredbi biće omogućena primjena Konvencije o zajedničkom tranzitu i Konvencije o olakšicama u trgovini robom, čime se ispunjava jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji. Izmjenama Carinskog zakona stvaraju se uslovi za implementaciju novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema u informacioni sistem Uprave carina.

Na sjednici je usvojen Peti polugodišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje – Pravosuđe i temeljna prava za period januar – jun 2017. godine, s Drugim polugodišnjim izvještajem o realizaciji Operativnog dokumenta za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika - aneksa Akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje.Takođe, usvojen je i Peti polugodišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 24. pregovaračko poglavlje – Pravda, sloboda i bezbjednost za period januar – jun 2017. godine. Iimajući u vidu novi pristup u pregovaračkom procesu koji podrazumijeva energičnije aktivnosti u pravcu zatvaranja poglavlja, učenici u diskusiji su posebno ukazali na činjenicu da efikasno ispunjavanje mjerila u poglavljima 23 i 24 predstavlja uslov za uspješan tok pregovora. U tom smislu, pored ostalog, konstatovano je da treba uložiti dodatne napore u dosljednoj implementaciji usvojenih novih sistemskih rješenja u oblasti pravosuđa, kao i afirmaciji već postignutih rezultata.

Vlada je usvojila Informaciju o projektu „Crnogorska privreda i NATO“ i donijela Odluku o obrazovanju Koordinacionog tijela za pružanje podrške privredniim društvima u ostvarenju ekonomskih benefita članstva u NATO-u i saradnje sa pojedinačnim NATO članicama. Ulaskom u NATO savez Crna Gora je stekla pravo da njeni privredni subjekti mogu učestvovati na NATO tržištu, odnosno na tenderima za nabavke i usluge koje raspisuju NATO agencije i pojedine članice NATO-a. Projektom je predviđeno da Koordinaciono tijelo, nakon analize posebnih tenderskih procedura i uslova, predloži uputstva za crnogorske privredne subjekte, kako bi na jednom mjestu dobili sve informacije neophodne za kodifikaciju kompanija i proizvoda, upis u NMCRL – NATO master katalog referenci logistike, upis u različite registre dobavljača NATO agencija, dobijanje potvrda o kvalifikovanosti i poslovnoj sigurnosti i slično. Takođe, dobiće i blagovremene informacije o uslovima i rokovima tendera.

Donijeta je Uredba o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade i premije za ostvarene sportske rezultate. Uredbom su propisani precizni kriterijumi za utvrđivanje visine naknada, odnosno premija, u zavisnosti od postignutih rezultata i način njihove isplate. U diskusiji je naglašeno da se Uredbom uvodi red do donošenja Zakona o sportu, kojim će se cjelovito i dugoročno riješiti i pitanje naknada i premija za ostvarene sportske rezultate.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima na pripremi Programa istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore s Izvještajem strateške procjene uticaja na životnu sredinu i donijela Program koji sadrži plan budućih aktivnosti na istraživanju i proizvodnji ugljovodonika u podmorju Crne Gore, u skladu sa Zakonom o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika. Izvještaj strateške procjene uticaja na životnu sredinu obuhvata opis svih aktivnosti istraživanja i proizvodnje ugljovodonika, kao i procjene njihovog mogućeg uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Identifikovani su potencijalni, značajni uticaji na životnu sredinu i predložene mjere zaštite koje se odnose na sve aktivnosti istraživanja i proizvodnje ugljovodonika, a predložene su i dodatne mjere neophodne za upravljanje i praćenje čitavog procesa.

Prihvaćen je Ugovor o ustupanju nepovratnih finansijskih sredstava i odgovornosti između Države Crne Gore i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, čime se nastavljaju aktivnosti na realzaciji infrastrukturnih projekata kroz Instrument za pretpristupnu pomoć - Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF). Ugovor se na finansiranje projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije (dio I Projekta), kao i izgradnju 400 kV dalekovoda Pljevlja – Bajina Bašta i srodne investicije u crnogorskoj prenosnoj mreži povezane sa interkonekcijama prema Italiji i Srbiji, značajne za stabilan i pouzdan rad prenosnog sistema (dio II Projekta).

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi pristupanja Crne Gore potpornom fondu Savjeta Evrope – EURIMAGES. Donošenjem Zakona o kinematograliji 2015. godine i osnivanjem Filmskog centra Crne Gore krajem 2016. godine, stvorene su pretpostavke za sistematičan i organizovan razvoj ovog segmcnta kulture i vеćа ulaganja u sve dijelove kinematografskog sektora i na taj načun učlanjenje u fond EURIMAGES čiji je glavni cilj, od osnivanja 1989. godine promocija evropske filmske industrije podsticanjem filmske produkcije, distribucije i saradnje u Evropi. Fond u kojem je 37 država pruža finansijsku podršku dugometražnim, animiranim i dokumentarnim filmovima kao i koprodukcijama.

Na sjednici je utvrđena Osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Protokola o saradnji između Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe. Protokolom će se na poseban način urediti međusobni odnosi, obaveze i način zajedničkog rada Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe. Ugovorne strane će, radi sveobuhvatnog i sistematskog praćenja problematike nestalih lica, razmijenjivati informacije, podatke i dokumentaciju o licima koja se vode kao nestala na spiskovima traženja jedne i druge strane, kao i o riješenim slučajevima nestalih lica, državljana Crne Gore i Republike Hrvatske.

Vlada je donijela Odluku o upućivanju pripadnika policije u Mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u Avganistanu (UNAMA). Službenik Uprave policije – Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore Valentin Danaj ovom Odlukom upućuje se u Mirovnu misiju na godinu dana s mogućnošću produženja. Učešćem u mirovnim misijama ispunjavaju se međunarodne obaveze, koje su preuzete potpisivanjem i ratifikacijom međunarodnih pravnih instrumenata i jača se međunarodna pozicija naše zemlje.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma kojim se naša zemlja priključuje grupi od 147 država svijeta – potpisinica ovog obavezujućeg dokumenta. Cilj Sporazuma koji je stupio na snagu 4. novembra 2016. godine je transformacija svjetske ekonomije zasnovane na fosilnim gorivima i podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi se ograničio rast temperature na nivo ispod 2 stepena Celzijusa, u odnosu na pred-industrijski nivo, tj. u odnosu na 1990. godinu.

Utvrđen je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Azerbejdžana o readmisiji (vraćanju i prihvatanju) lica koja su bez dozvole boravka.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekta izgradnje fudbalskog stadiona na Cetinju sa predlogom Aneksa 1 Ugovora o realizaciji projekta izgradnje fudbalskog stadiona na Cetinju. U skladu sa projektom čiji je cilj poboljšanje infrastrukture u oblasti sporta u Prijestonici, dodatna afirmacija sport među mladima i stvaranje uslova da dio reprezentativnih selekcija Fudbalskog saveza igra utakmice na Cetinju kao i dalji razvoj sportskog turizma. Ministarstvo finansija je zaduženo da u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma – Direkcijom javnih radova planira u Kapitalnom budžetu za 2018. godinu sredstva u iznosu do 1.395.000 eura, a u 2019. i 2020. godini sredstva do visine od po 1.500.000 eura na ime kofinansiranja projekta izgradnje fudbalskog stadiona na Cetinju.

Vlada je donijela Odluku o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju (sanitarna sječa) i Odluku o prodaji drvnih sortimenata. Predmet prodaje su drvni sortimenti oduzeti zbog protivpravne sječe šuma u državnoj svojini, u područnim jedinicama Kolašin, Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Andrijevica i Plav i drvni sortimenti dobijeni sječom šume sa trase puta ''Jezerine Lubnice'', u područnoj jedinici Kolašin.

Na sjednici je usvojena Informacija o Ugovoru o poslovnoj saradnji između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Investiciono razvojnog fonda Crne Gore u vezi sa daljom implementacijom ADMAS projekta. Osnovni cilj ovog projekta je pomoć preduzećima i gazdinstvima u sektoru poljoprivrede i srodnim sektorima u Crnoj Gori da uspostave sistem, povoljnijeg pristupa kreditnih sredstava, koji bi na taj način unaprijedio njihovo učešće na tržištu, kao i podigao njihove poslovne standarde.

Usvojen je Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Agencije za civilno vazduhoplovstvo za 2016. godinu sa Izvještajem nezavisnog revizora o izvršenoj reviziji finansijskih iskaza za 2016. godinu. Agencija je u 2016. godini poslovala pozitivno ostvarivši višak prihoda nad rashodima u iznosu od 534.193 eura.

Vlada je usvojila Prijedlog za obezbjeđenje sredstava iz tekuće budžetske rezerve za finansijsku podršku Prijestonici Cetinje za realizaciju eksproprijacija nepokretnosti i Prijedlog za obezbjeđenje sredstava iz tekuće budžetske rezerve za finansijsku pomoć Opštini Ulcinj. Prijestonici će biti isplaćeno 250.000 eura, a Opštini Ulcinj 300.000 eura.

U okviru kadrovskih pitanja istoričarka umjetnosti Vjera Borozan imenovana je na dužnost direktorice Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore umjesto Pavla Pejovića, koji je razriješen dužnosti zbog ispunjenja uslova za prestanak radnog odnosa po sili zakona odnosno zbog navršienih 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Na dužnost načelnika Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove u Ministarstvu odbrane postavljen je Miljan Perović.

Vlada je imenovala Koordinacioni tim za zaštitu i spašavanje na čijem je čelu predsjednik Vlade Duško Marković kao i Operativni štab za zaštitu i spašavanje kojim rukovodi generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mirsad Mulić.

Umjesto dosadašnjeg Odbora direktora Pošte Crne Gore AD Podgorica na čelu sa Igorom Radusinovićem, imenovan je novi Odbor direktora u sastavu Jaho Pepić, Muamer Raščić, Aleksandar Ljumović, Milan Martinović i Branko Femić.

Za državnu sekretarku u Ministarstvu kulture imovana je Sandra Đurbuzović, a za sekretara Ministarstva rada i socijalnog staranja Elmedin Rovčanin. Imenovani su generalni direktori generalnih direktorata u Ministarstvu vanjskih poslova i to: za multilateralne poslove Ivan Ivanišević, za bilateralne poslove Ivan Leković, a za konzularne poslove Selim Lika, za ekonomsku i kulturnu diplomatiju Ana Vukadinović, a za NATO i politiku bezbjednosti Dubravka Lalović.

Za generalnu direktoricu Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, postavlja se Žana Filipović.

Godišnji odmori u Vladi, ministarstvima i drugim organima uprave u 2017. godini koristiće se, u skladu sa današnjim Zaključkom Vlade, od 31. jula do 21. avgusta 2017. godine. Ministri i starješine organa uprave obavezani su da sačine plan korišćenja godišnjih odmora, kojim će omogućiti kontinuitet u radu ministarstava, odnosno organa uprave.

Premijer se, zaključujući sjednicu, zahvalio članovima Vlade na radu i posvećenosti rezultatima koje je Vlada ostvarila u prvoj polovini godine rekavši i to da očekuje da se timski rad iz Vlade prenese i na ostale nivoe za koje su članovi Vlade zaduženi i odgovorni. Uz želje za uspješan odmor predsjednik Vlade je najavio već u drugoj polovini avgusta nastavak rada i žestok tempo pogotovo na pitanjima na kojima treba u našoj zemlji stvoriti novu vrijednost.
 
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE 
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?