Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 36. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 28.07.2017. 02:25 Аутор: Служба за односе сјавношћу
 
 
У оквиру усклађивања домаћег законодавства са правном тековином Европске уније, Влада Црне Горе је, на данас одржаној 36. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о друмском саобраћају с Извјештајем са јавне расправе. Циљ новог Закона је отклањање недостатака у области друмског саобраћаја који су уочени у пракси и успостављање квалитетног, безбједног, поузданог и економски прихватљивог друмског превоза путника и терета. Утврђеним законским нормама створени су услови за успостављање реда на саобраћајном тржишту, елиминисање рада нелегалних превозника и стварање квалитетнијег амбијента за пословање друмских превозника. Такође, биће омогућена боља организација превоза, подизање квалитета услуге превоза и терета, ефикаснија заштита права и интереса путника, као и заштита превозника који послују у складу са националим и међународним прописима.

Влада је утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Царинског закона. Доношењем измијењених одредби биће омогућена примјена Конвенције о заједничком транзиту и Конвенције о олакшицама у трговини робом, чиме се испуњава један од услова за приступање Европској унији. Измјенама Царинског закона стварају се услови за имплементацију новог компјутеризованог транзитног система у информациони систем Управе царина.

На сједници је усвојен Пети полугодишњи извјештај о реализацији Акционог плана за 23. преговарачко поглавље – Правосуђе и темељна права за период јануар – јун 2017. године, с Другим полугодишњим извјештајем о реализацији Оперативног документа за спречавање корупције у областима од посебног ризика - анекса Акционог плана за 23. преговарачко поглавље.Такође, усвојен је и Пети полугодишњи извјештај о реализацији Акционог плана за 24. преговарачко поглавље – Правда, слобода и безбједност за период јануар – јун 2017. године. Иимајући у виду нови приступ у преговарачком процесу који подразумијева енергичније активности у правцу затварања поглавља, ученици у дискусији су посебно указали на чињеницу да ефикасно испуњавање мјерила у поглављима 23 и 24 представља услов за успјешан ток преговора. У том смислу, поред осталог, констатовано је да треба уложити додатне напоре у досљедној имплементацији усвојених нових системских рјешења у области правосуђа, као и афирмацији већ постигнутих резултата.

Влада је усвојила Информацију о пројекту „Црногорска привреда и НАТО“ и донијела Одлуку о образовању Координационог тијела за пружање подршке привредниим друштвима у остварењу економских бенефита чланства у НАТО-у и сарадње са појединачним НАТО чланицама. Уласком у НАТО савез Црна Гора је стекла право да њени привредни субјекти могу учествовати на НАТО тржишту, односно на тендерима за набавке и услуге које расписују НАТО агенције и поједине чланице НАТО-а. Пројектом је предвиђено да Координационо тијело, након анализе посебних тендерских процедура и услова, предложи упутства за црногорске привредне субјекте, како би на једном мјесту добили све информације неопходне за кодификацију компанија и производа, упис у НМЦРЛ – НАТО мастер каталог референци логистике, упис у различите регистре добављача НАТО агенција, добијање потврда о квалификованости и пословној сигурности и слично. Такође, добиће и благовремене информације о условима и роковима тендера.

Донијета је Уредба о критеријумима за утврђивање висине накнаде и премије за остварене спортске резултате. Уредбом су прописани прецизни критеријуми за утврђивање висине накнада, односно премија, у зависности од постигнутих резултата и начин њихове исплате. У дискусији је наглашено да се Уредбом уводи ред до доношења Закона о спорту, којим ће се цјеловито и дугорочно ријешити и питање накнада и премија за остварене спортске резултате.

Влада је усвојила Информацију о активностима на припреми Програма истраживања и производње угљоводоника у подморју Црне Горе с Извјештајем стратешке процјене утицаја на животну средину и донијела Програм који садржи план будућих активности на истраживању и производњи угљоводоника у подморју Црне Горе, у складу са Законом о истраживању и производњи угљоводоника. Извјештај стратешке процјене утицаја на животну средину обухвата опис свих активности истраживања и производње угљоводоника, као и процјене њиховог могућег утицаја на животну средину и здравље људи. Идентификовани су потенцијални, значајни утицаји на животну средину и предложене мјере заштите које се односе на све активности истраживања и производње угљоводоника, а предложене су и додатне мјере неопходне за управљање и праћење читавог процеса.

Прихваћен је Уговор о уступању неповратних финансијских средстава и одговорности између Државе Црне Горе и Црногорског електропреносног система, чиме се настављају активности на реалзацији инфраструктурних пројеката кроз Инструмент за претприступну помоћ - Инвестициони оквир за западни Балкан (WБИФ). Уговор се на финансирање пројекта повезивања електроенергетских система Црне Горе и Италије (дио И Пројекта), као и изградњу 400 кВ далековода Пљевља – Бајина Башта и сродне инвестиције у црногорској преносној мрежи повезане са интерконекцијама према Италији и Србији, значајне за стабилан и поуздан рад преносног система (дио ИИ Пројекта).

Влада је усвојила Информацију о потреби приступања Црне Горе потпорном фонду Савјета Европе – ЕУРИМАГЕС. Доношењем Закона о кинематогралији 2015. године и оснивањем Филмског центра Црне Горе крајем 2016. године, створене су претпоставке за систематичан и организован развој овог сегмцнта културе и већа улагања у све дијелове кинематографског сектора и на тај начун учлањење у фонд ЕУРИМАГЕС чији је главни циљ, од оснивања 1989. године промоција европске филмске индустрије подстицањем филмске продукције, дистрибуције и сарадње у Европи. Фонд у којем је 37 држава пружа финансијску подршку дугометражним, анимираним и документарним филмовима као и копродукцијама.

На сједници је утврђена Основа за вођење преговора и закључивање Протокола о сарадњи између Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Повјеренства Владе Републике Хрватске за заточене и нестале особе. Протоколом ће се на посебан начин уредити међусобни односи, обавезе и начин заједничког рада Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Повјеренства Владе Републике Хрватске за заточене и нестале особе. Уговорне стране ће, ради свеобухватног и систематског праћења проблематике несталих лица, размијењивати информације, податке и документацију о лицима која се воде као нестала на списковима тражења једне и друге стране, као и о ријешеним случајевима несталих лица, држављана Црне Горе и Републике Хрватске.

Влада је донијела Одлуку о упућивању припадника полиције у Мировну мисију Уједињених нација у Авганистану (УНАМА). Службеник Управе полиције – Министарство унутрашњих послова Црне Горе Валентин Данај овом Одлуком упућује се у Мировну мисију на годину дана с могућношћу продужења. Учешћем у мировним мисијама испуњавају се међународне обавезе, које су преузете потписивањем и ратификацијом међународних правних инструмената и јача се међународна позиција наше земље.

Влада је утврдила Приједлог закона о потврђивању Париског споразума којим се наша земља прикључује групи од 147 држава свијета – потписиница овог обавезујућег документа. Циљ Споразума који је ступио на снагу 4. новембра 2016. године је трансформација свјетске економије засноване на фосилним горивима и подстицање улагања у обновљиве изворе енергије како би се ограничио раст температуре на ниво испод 2 степена Целзијуса, у односу на пред-индустријски ниво, тј. у односу на 1990. годину.

Утврђен је Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Црне Горе и Владе Републике Азербејџана о реадмисији (враћању и прихватању) лица која су без дозволе боравка.

Влада је усвојила Информацију о реализацији пројекта изградње фудбалског стадиона на Цетињу са предлогом Анекса 1 Уговора о реализацији пројекта изградње фудбалског стадиона на Цетињу. У складу са пројектом чији је циљ побољшање инфраструктуре у области спорта у Пријестоници, додатна афирмација спорт међу младима и стварање услова да дио репрезентативних селекција Фудбалског савеза игра утакмице на Цетињу као и даљи развој спортског туризма. Министарство финансија је задужено да у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма – Дирекцијом јавних радова планира у Капиталном буџету за 2018. годину средства у износу до 1.395.000 еура, а у 2019. и 2020. години средства до висине од по 1.500.000 еура на име кофинансирања пројекта изградње фудбалског стадиона на Цетињу.

Влада је донијела Одлуку о давању шума у државној својини на коришћење продајом дрвета у дубећем стању (санитарна сјеча) и Одлуку о продаји дрвних сортимената. Предмет продаје су дрвни сортименти одузети због противправне сјече шума у државној својини, у подручним јединицама Колашин, Никшић, Беране, Бијело Поље, Андријевица и Плав и дрвни сортименти добијени сјечом шуме са трасе пута ''Језерине Лубнице'', у подручној јединици Колашин.

На сједници је усвојена Информација о Уговору о пословној сарадњи између Министарства пољопривреде и руралног развоја и Инвестиционо развојног фонда Црне Горе у вези са даљом имплементацијом АДМАС пројекта. Основни циљ овог пројекта је помоћ предузећима и газдинствима у сектору пољопривреде и сродним секторима у Црној Гори да успоставе систем, повољнијег приступа кредитних средстава, који би на тај начин унаприједио њихово учешће на тржишту, као и подигао њихове пословне стандарде.

Усвојен је Извјештај о раду и Финансијски извјештај Агенције за цивилно ваздухопловство за 2016. годину са Извјештајем независног ревизора о извршеној ревизији финансијских исказа за 2016. годину. Агенција је у 2016. години пословала позитивно остваривши вишак прихода над расходима у износу од 534.193 еура.

Влада је усвојила Приједлог за обезбјеђење средстава из текуће буџетске резерве за финансијску подршку Пријестоници Цетиње за реализацију експропријација непокретности и Приједлог за обезбјеђење средстава из текуће буџетске резерве за финансијску помоћ Општини Улцињ. Пријестоници ће бити исплаћено 250.000 еура, а Општини Улцињ 300.000 еура.

У оквиру кадровских питања историчарка умјетности Вјера Борозан именована је на дужност директорице Јавне установе Народни музеј Црне Горе умјесто Павла Пејовића, који је разријешен дужности због испуњења услова за престанак радног односа по сили закона односно због навршиених 67 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

На дужност начелника Одјељења за војно обавјештајне и безбједносне послове у Министарству одбране постављен је Миљан Перовић.

Влада је именовала Координациони тим за заштиту и спашавање на чијем је челу предсједник Владе Душко Марковић као и Оперативни штаб за заштиту и спашавање којим руководи генерални директор Директората за ванредне ситуације у Министарству унутрашњих послова Мирсад Мулић.

Умјесто досадашњег Одбора директора Поште Црне Горе АД Подгорица на челу са Игором Радусиновићем, именован је нови Одбор директора у саставу Јахо Пепић, Муамер Рашчић, Александар Љумовић, Милан Мартиновић и Бранко Фемић.

За државну секретарку у Министарству културе имована је Сандра Ђурбузовић, а за секретара Министарства рада и социјалног старања Елмедин Ровчанин. Именовани су генерални директори генералних директората у Министарству вањских послова и то: за мултилатералне послове Иван Иванишевић, за билатералне послове Иван Лековић, а за конзуларне послове Селим Лика, за економску и културну дипломатију Ана Вукадиновић, а за НАТО и политику безбједности Дубравка Лаловић.

За генералну директорицу Директората за односе са вјерским заједницама у Министарству за људска и мањинска права, поставља се Жана Филиповић.

Годишњи одмори у Влади, министарствима и другим органима управе у 2017. години користиће се, у складу са данашњим Закључком Владе, од 31. јула до 21. августа 2017. године. Министри и старјешине органа управе обавезани су да сачине план коришћења годишњих одмора, којим ће омогућити континуитет у раду министарстава, односно органа управе.

Премијер се, закључујући сједницу, захвалио члановима Владе на раду и посвећености резултатима које је Влада остварила у првој половини године рекавши и то да очекује да се тимски рад из Владе пренесе и на остале нивое за које су чланови Владе задужени и одговорни. Уз жеље за успјешан одмор предсједник Владе је најавио већ у другој половини августа наставак рада и жесток темпо поготово на питањима на којима треба у нашој земљи створити нову вриједност.
 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?