Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković otkrio spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu: Nepokolebljivi komandant koji je herojski i ponosno stajao na braniku države i slobode

Objavljeno: 01.08.2017. 03:55 Autor: mod

Ministar odbrane mr Predrag Bošković i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović svečano su otkrili večeras, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876-1878. godine.

,,Veliki crnogorski junaci, grahovski veliki vojvodo, komandante hrabre crnogorske vojske u ratovima za potpuno oslobođenje, hvala vam što ste htjeli i smjeli trajati dok je trajanja bastalo biti. Hvala vam što ste znali razabrati vječnost od trošnosti, nacionalno od lokalnog, opšte od ličnog u vremenima koja su zahtijevala vanredne ljude i nenadmašne junake. Hvala vam na slobodi u kojoj sada u miru uživamo, vaša slavna djela, kojima nas sabirate nećemo zaboraviti, pamtićemo ih i slaviti dok jednog od nas traje“, rekao je ministar Bošković.

Osvrnuvši se na velike bitke crnogorske vojske, Bošković je kazao da je vojovoda Mirko, nepokolebljivi komandant, herojski i ponosno stajao na braniku države i slobode, predvodeći provjerenu crnogorsku vojsku u odsudnim ratovima i bojevima.

,,Vojvodska perjanica prva na grahovskom polju suvim je zlatom upisana u državnost Crne Gore. Strateg sa Grahovca, bio je i stanac u ostroških »devet krvavih dana«, kada su njegovom zaslugom spašene mošti svetitelja Vasilija. Vojskovođa, jedan od najvećih junaka Crne Gore, pjesnik i ratnik, pjevao je o drugima nikada o sebi, a ratovao je uvijek za Crnu Goru, njihovu i našu“, naveo je ministar Bošković.

Ministar je kazao da se, zahvaljujući hrabrosti crnogorskih ratnika, Crna Gora objedinjavala, vraćala starim vrijednostima, svojim korijenima i potpunoj slobodi, a na takvim temeljima sazdana je i današnja multietnička i multivjerska Crna Gora, okrenuta najvećim civilizacijskim vrijednostima i zajednici modernih država.

 mod

 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?