Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Бошковић открио споменик војводи Мирку Петровићу-Његошу: Непоколебљиви командант који је херојски и поносно стајао на бранику државе и слободе

Објављено: 01.08.2017. 03:55 Аутор: мод

Министар одбране мр Предраг Бошковић и градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић свечано су открили вечерас, на Тргу независности у Подгорици, споменик војводи Мирку Петровићу-Његошу и црногорским јунацима учесницима ослободилачких ратова 1853, 1858, 1862, 1876-1878. године.

,,Велики црногорски јунаци, граховски велики војводо, команданте храбре црногорске војске у ратовима за потпуно ослобођење, хвала вам што сте хтјели и смјели трајати док је трајања бастало бити. Хвала вам што сте знали разабрати вјечност од трошности, национално од локалног, опште од личног у временима која су захтијевала ванредне људе и ненадмашне јунаке. Хвала вам на слободи у којој сада у миру уживамо, ваша славна дјела, којима нас сабирате нећемо заборавити, памтићемо их и славити док једног од нас траје“, рекао је министар Бошковић.

Осврнувши се на велике битке црногорске војске, Бошковић је казао да је војовода Мирко, непоколебљиви командант, херојски и поносно стајао на бранику државе и слободе, предводећи провјерену црногорску војску у одсудним ратовима и бојевима.

,,Војводска перјаница прва на граховском пољу сувим је златом уписана у државност Црне Горе. Стратег са Граховца, био је и станац у острошких »девет крвавих дана«, када су његовом заслугом спашене мошти светитеља Василија. Војсковођа, један од највећих јунака Црне Горе, пјесник и ратник, пјевао је о другима никада о себи, а ратовао је увијек за Црну Гору, њихову и нашу“, навео је министар Бошковић.

Министар је казао да се, захваљујући храбрости црногорских ратника, Црна Гора обједињавала, враћала старим вриједностима, својим коријенима и потпуној слободи, а на таквим темељима саздана је и данашња мултиетничка и мултивјерска Црна Гора, окренута највећим цивилизацијским вриједностима и заједници модерних држава.

 mod

 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?