Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Samitu Jadranske povelje: Nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana – to je interes svih

Objavljeno: 02.08.2017. 19:51 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas otvarajući Samit Jadranske povelje u Podgorici da nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana i da je to interes i Evrope i SAD i samog regiona.

„Nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana. To je interes svih, kako Evrope i SAD, tako i nas sa ovih prostora. Bezbjednost, ekonomija, demokratija su neraskidivo isprepletani procesi. Upravo mi treba da budemo nosioci ovih procesa, a ne da čekamo da drugi to urade za nas. Samo tako ćemo u potpunosti preuzeti odgovornost za sebe i buduće generacije. Želimo da danas gledamo u budućnost sa ovog mjesta. Da i dalje, i još aktivnije, zajedno radimo na rješavanju problema, suočavanju sa izazovima i unapređenju kvaliteta života svih naših građana. Zato smo danas svi ovdje i ubijeđen sam da ćemo na najbolji način iskoristiti današnji skup, a Crna Gora i ovaj forum su pravo mjesto za to“ – rekao je predsjednik Marković.

Premijer se zahvalio potpredsjedniku SAD Majku Pensu i liderima država Zapadnog Balkana na prisustvu na Samitu.

„Počastvovani smo što su sa nama najviši zvaničnici regiona, zemalja članica i posmatrača Američko-jadranske povelje. Ovo je veliki i važan dan za moju zemlju. Ponosni smo domaćini prestižnog događaja – prvog susreta Povelje na najvišem nivou u Crnoj Gori. … Veoma smo počastvovani i što je sa nama potpredsjednik SAD gospodin Majk Pens. Potpredsjedniče, Vi ste najviši zvaničnik SAD u posjeti Crnoj Gori u istoriji naših diplomatskih odnosa, što je potvrda trajnog prijateljstva i saradnje naše dvije zemlje. To je najbolje pokazala i odlučna podrška Vaše zemlje za ostvarenje strateškog cilja Crne Gore, učlanjenja u NATO, na čemu još jednom zahvaljujemo. Ovo je ujedno i Vaša prva posjeta regionu. Dozvolite da primijetim, da Vaš dolazak ima i širi značaj – Vaša posjeta Evropi je dokaz čvrstine i trajnosti transatlantske veze kao i evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana. Angažovanje i konstruktivna uloga koju SAD igraju u našem regionu su izuzetno značajni. To ste u kontinuitetu pokazivali i iniciranjem i aktivnim angažovanjem u okviru Jadranske povelje koja nakon 14 godina postojanja sada broji tri NATO članice“ - rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je ocijenio da je ovaj Samit prava forma za okupljanje i razmjenu mišljenja.

„Zahvaljujem makedonskom predsjedavanju na dosadašnjem radu i zalaganju i radujem se prilici da u 2018. godini Crna Gora preuzme predsjedavanje na temeljima tih rezultata“ – rekao je premijer Marković.
   
Tekst obraćanja predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića na otvorenoj sesiji Samita A5 možete preuzeti ovdje.
 
  
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
    
    
          
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?