Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Самиту Јадранске повеље: Нема слободне и мирне Европе без стабилног Балкана – то је интерес свих

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас отварајући Самит Јадранске повеље у Подгорици да нема слободне и мирне Европе без стабилног Балкана и да је то интерес и Европе и САД и самог региона.

„Нема слободне и мирне Европе без стабилног Балкана. То је интерес свих, како Европе и САД, тако и нас са ових простора. Безбједност, економија, демократија су нераскидиво испреплетани процеси. Управо ми треба да будемо носиоци ових процеса, а не да чекамо да други то ураде за нас. Само тако ћемо у потпуности преузети одговорност за себе и будуће генерације. Желимо да данас гледамо у будућност са овог мјеста. Да и даље, и још активније, заједно радимо на рјешавању проблема, суочавању са изазовима и унапређењу квалитета живота свих наших грађана. Зато смо данас сви овдје и убијеђен сам да ћемо на најбољи начин искористити данашњи скуп, а Црна Гора и овај форум су право мјесто за то“ – рекао је предсједник Марковић.

Премијер се захвалио потпредсједнику САД Мајку Пенсу и лидерима држава Западног Балкана на присуству на Самиту.

„Почаствовани смо што су са нама највиши званичници региона, земаља чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље. Ово је велики и важан дан за моју земљу. Поносни смо домаћини престижног догађаја – првог сусрета Повеље на највишем нивоу у Црној Гори. … Веома смо почаствовани и што је са нама потпредсједник САД господин Мајк Пенс. Потпредсједниче, Ви сте највиши званичник САД у посјети Црној Гори у историји наших дипломатских односа, што је потврда трајног пријатељства и сарадње наше двије земље. То је најбоље показала и одлучна подршка Ваше земље за остварење стратешког циља Црне Горе, учлањења у НАТО, на чему још једном захваљујемо. Ово је уједно и Ваша прва посјета региону. Дозволите да примијетим, да Ваш долазак има и шири значај – Ваша посјета Европи је доказ чврстине и трајности трансатлантске везе као и евроатлантске перспективе Западног Балкана. Ангажовање и конструктивна улога коју САД играју у нашем региону су изузетно значајни. То сте у континуитету показивали и иницирањем и активним ангажовањем у оквиру Јадранске повеље која након 14 година постојања сада броји три НАТО чланице“ - рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је оцијенио да је овај Самит права форма за окупљање и размјену мишљења.

„Захваљујем македонском предсједавању на досадашњем раду и залагању и радујем се прилици да у 2018. години Црна Гора преузме предсједавање на темељима тих резултата“ – рекао је премијер Марковић.
   
Текст обраћања предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића на отвореној сесији Самита А5 можете преузети овдје.
 
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
    
    
          
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?