Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović sa šefom Kancelarije Svjetske banke Emanuelom Salinasom: Vlada CG i SB započeli izradu Projekta regulacije Lima i Grnčara

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, sa saradnicima, primio je danas delegaciju Svjetske banke na čelu sa novoizabranim šefom Kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Emanuelom Salinasom.

Dosljedno sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije javnih finansija daje pozitivne efekte koji su vidljivi i u drugom kvartalu kroz veće ostvarenje prihoda, ali i kroz rast ekonomske aktivnosti, saopšteno je na sastanku.

Svjetska banka, prepoznaje i podržava napore i rezultate Vlade Crne Gore u pravcu snaženja makroekonomske i finansijske stabilnosti, kako je naglasio visoki predstavnik Svjetske banke, i nastaviće da podržava Crnu Goru kroz finansijsku podršku, kao i kroz investicione projekte za realizaciju sektorskih politika.

Potpredsjednik Simović je naglasio značaj i rezultate dugogodišnje uspješne saradnje sa Svjetskom bankom na brojnim poljima, a koja je rezultirala uspješnim projektima u oblastima energetike, poljoprivrede, životne sredine, zdravstva i obrazovanja.

Posebno je istakao opredijeljenost Vlade da pored jačanja makroekonomske i finansijske stabilnosti unapređuje pristup ekonomskim šansama, zapošljavanje, snaženje podsticaja za rad i podršku razvoju preduzetništva kroz investicije i otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru, kao i na potrebu daljeg unapređenja održivosti životne sredine.

Tokom današnjeg sastanka napravljen je presjek nove perspektive saradnje kroz buduće zajedničke projekte.

Ovom prilikom je ukazano na značaj brzog početka realizacije projekta “Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu” kroz koji će za unapređenje korišćenja vodnih resursa Crnoj Gori biti na raspolaganju nešto više od 2,7 miliona dolara bespovratnih sredstava.

Dio sredstava, u iznosu od 470.000 eura, biće iskorišćen za izradu projektne dokumentacije za regulaciju rijeka Lim i Grnčar, koja podrazumijeva izradu geodetske podloge, hidrološke studije, hidrotehničkog rješenja regulacionih mjera i geoloških podloga. Nakon predstavljanja detalja projekta, Simović i Salinas izrazili su zadovoljstvo zbog očekivanog brzog početka realizacije ovog projekta.

Potpredsjednik Simović se tim povodom zahvalio predstavncima SB na podršci i prepoznavanju potrebe Crne Gore da u dijelu zaštite vodotoka i stvaranja preduslova za dalje održivo korišćenje vodnih resursa i ocijenio da je projekat koji počinju da realizuju GEF-SB i Ministarstvo poljoprivrede značajan iskorak u ispunjavanju tog cilja.

Za nastavak uspješne saradnje Crne Gore i SB u oblasti poljoprivrede dobru osnovu predstavljaju rezultati ostvareni kroz dosadašnji zajednički projekat usmjeren na razvoj institucija i jačanje crnogorske poljoprivrede (MIDAS). Na današnjem sastanku podijeljeno je zadovoljstvo činjenicom da se privodi kraju procedura ugovaranja novog projekta – MIDAS 2. Saopšteno je da se tokom naredne nedjelje očekuje posjeta misije SB tokom koje će biti definisan detaljan koncept podrške, ali već sad se može najaviti da će biti finansijski izdašniji, nego prethodni MIDAS i da će obezbijediti podršku oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva.

Kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?