Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић са шефом Канцеларије Свјетске банке Емануелом Салинасом: Влада ЦГ и СБ започели израду Пројекта регулације Лима и Грнчара

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, са сарадницима, примио је данас делегацију Свјетске банке на челу са новоизабраним шефом Канцеларије СБ за Босну и Херцеговину и Црну Гору, Емануелом Салинасом.

Досљедно спровођење мјера фискалне консолидације јавних финансија даје позитивне ефекте који су видљиви и у другом кварталу кроз веће остварење прихода, али и кроз раст економске активности, саопштено је на састанку.

Свјетска банка, препознаје и подржава напоре и резултате Владе Црне Горе у правцу снажења макроекономске и финансијске стабилности, како је нагласио високи представник Свјетске банке, и наставиће да подржава Црну Гору кроз финансијску подршку, као и кроз инвестиционе пројекте за реализацију секторских политика.

Потпредсједник Симовић је нагласио значај и резултате дугогодишње успјешне сарадње са Свјетском банком на бројним пољима, а која је резултирала успјешним пројектима у областима енергетике, пољопривреде, животне средине, здравства и образовања.

Посебно је истакао опредијељеност Владе да поред јачања макроекономске и финансијске стабилности унапређује приступ економским шансама, запошљавање, снажење подстицаја за рад и подршку развоју предузетништва кроз инвестиције и отварање радних мјеста у приватном сектору, као и на потребу даљег унапређења одрживости животне средине.

Током данашњег састанка направљен је пресјек нове перспективе сарадње кроз будуће заједничке пројекте.

Овом приликом је указано на значај брзог почетка реализације пројекта “Управљење сливом ријеке Дрине на Западном Балкану” кроз који ће за унапређење коришћења водних ресурса Црној Гори бити на располагању нешто више од 2,7 милиона долара бесповратних средстава.

Дио средстава, у износу од 470.000 еура, биће искоришћен за израду пројектне документације за регулацију ријека Лим и Грнчар, која подразумијева израду геодетске подлоге, хидролошке студије, хидротехничког рјешења регулационих мјера и геолошких подлога. Након представљања детаља пројекта, Симовић и Салинас изразили су задовољство због очекиваног брзог почетка реализације овог пројекта.

Потпредсједник Симовић се тим поводом захвалио представнцима СБ на подршци и препознавању потребе Црне Горе да у дијелу заштите водотока и стварања предуслова за даље одрживо коришћење водних ресурса и оцијенио да је пројекат који почињу да реализују ГЕФ-СБ и Министарство пољопривреде значајан искорак у испуњавању тог циља.

За наставак успјешне сарадње Црне Горе и СБ у области пољопривреде добру основу представљају резултати остварени кроз досадашњи заједнички пројекат усмјерен на развој институција и јачање црногорске пољопривреде (МИДАС). На данашњем састанку подијељено је задовољство чињеницом да се приводи крају процедура уговарања новог пројекта – МИДАС 2. Саопштено је да се током наредне недјеље очекује посјета мисије СБ током које ће бити дефинисан детаљан концепт подршке, али већ сад се може најавити да ће бити финансијски издашнији, него претходни МИДАС и да ће обезбиједити подршку областима пољопривреде, безбједности хране и рибарства.

Кабинет потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?