Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavljeni rezultati nove mjere - podrške investicijama u izgradnju sistema za navodnjavanje

Objavljeno: 08.09.2017. 19:36 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržalo je ove godine poljoprivredne proizvođače koji su izrazili interesovanje da izgrade sisteme za navodnjavanje, kako bi značajno smanjili rizike koje poljoprivrednoj proizvodnji donose sušne godine.

Rezultate Javnog poziva za podršku izgradnji sistema za navodnjavanje, mjere koja je po prvi put ove godine kreirana u Agrobudžetu, predstavio je danas na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović. Sa željom da i ovom prilikom predstavi primjer dobrog poljoprivrednog gazdinstva i vrijednog domaćina, konferencija je održana na imanju Dejana Miranovića u Donjim Kokotima, u Podgorici.

MPRRObraćanje Ministra prenosimo u cjelosti:

Više je razloga za naš današnji susret.
• Osnovni razlog je predstavljanje rezultata Javnog poziva za podršku izgradnji sistema za navodnjavanje.
• Drugi razlog je da i ovom prilikom predstavimo primjer dobrog poljoprivrednog gazdinstva i predstavimo vrijednog domaćina.
• Sljedeći razlog je predstavljanje dosadašnjih rezultata mjere direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, kao i
• Upoznavanje sa rezultatima Javnog poziva za podršku investicijama u povrtarstvo.

I ovom prilikom smo zajedno na terenu kod vrijednih domaćina, uvijek u nekoj drugoj opštini, i na sjeveru i na jugu.

Zahvaljujem se našem današnjem domaćinu Dejanu Miranoviću i njegovoj porodici na gostoprimstvu ovdje u Donjim Kokotima, u Podgorici.

Sa svojim bratom, koji je svojevremeno ostao bez posla kao tehnološki višak u Dakiću, Dejan je nastavio porodičnu tradiciju poljoprivredne proizvodnje. Miranovići su na svom gazdinstvu vrijednim i posvećenim radom, uz kontinuiranu podršku Ministarstva poljoprivrede, uspjeli da izgrade gazdinstvo za primjer, aktivirajući svoje poljoprivredno zemljište, ali uzimajući u zakup i susjedne parcele.

Dejan je uz podršku Ministarstva realizovao brojne projekte i ostvario bespovratnu podršku:
- za nabavku mehanizacije,
- za preradu na gazdinstvu,
- za podizanje voćnih zasada jagoda,
- i korisnik je subvencija po hektaru.

Pored toga, u maju ove godine sa Dejanom smo potpisali ugovor za podizanje novog plastenika površine 2.700m2. Za realizaciju ove investicije on će dobiti bespovratnu podršku u iznosu 30 hiljada €.

Takođe, Dejan je dobio i 50% uloženih sredstava za realizaciju ovogodišnje investicije u sistem za navodnjavanje i bušenje bunara.

Pored finansijske podrške kroz navedene mjere, svim zainteresovanim gazdinstvima obezbijedili smo i stručnu i savjetodavnu podršku – od prezentacije mjera podrške, preko podrške u pripremi biznis planova i aplikacija do stručnih i savjetodavnih usluga u samom procesu proizvodnje.

Na ovaj način želimo:
- da promovišemo naše vrijedne poljoprivrednike,
- da promovišemo poljoprivredu kao unosan biznis i
- da promovišemo naše proizvode koji po svom kvalitetu i svojstvima zavređuju da se nađu na svim trpezama.

Jagode koje se uzgajaju i tokom 100 dana beru na ovom gazdinstvu, na površini od 2,5 ha, od branja do rafova u prodavnicama i samih potrošača, stignu za manje od dva sata. Kvalitet i nutritivne vrijednosti takvih proizvoda je nemoguće dostići bilo kojim uvoznim proizvodom, koji su predmet dugotrajnih skladištenja i dugotrajnih transporta.
Zbog svega ovoga, upućujem čestitke i izraze poštovanja za rad i rezultate porodice Miranović i očekivanje da oni budu podsticajan primjer za mnoge druge proizvođače i one koji sebe vide u biznisu u sektoru poljoprivrede.
MPRRMPRR
Kada je riječ o predstavljanju rezultata Javnog poziva za podršku izgradnji sistema za navodnjavanje, svjedoci sve snažnijeg negativnog uticaja klimatskih promjena na sve aspekte hidrološkog ciklusa, a posebno na poljoprivrednu proizvodnju, kroz sve češće i izraženije suše i poplave.

Prognoze, nažalost, pokazuju da će se taj trend nastaviti.

Ove godine u Crnoj Gori zabilježen je rekordan broj dana sa temperaturama iznad prosjeka i rekordno niske padavine i vodostaji.

U situaciji u kojoj se značajna površina zemljišta ne navodnjava, ovi rizici su utoliko i veći.

Imajući u vidu ove činjenice, Ministarstvo je ove godine kreiralo novu mjeru i objavilo Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u izgradnju sistema za navodnjavanje, kao sistemsku podršku poljoprivrednim proizvođačima u suočavanju sa sve izraženijim rizicima koje donose sve češće sušne godine.

Ovo je jedna od 23 mjere Agrobudžeta za koju je opredijeljen iznos od 250.000€, u okviru mjera podrške ruralnom razvoju koje ukupno iznose 18,7 miliona €.

Od 59 odobrenih aplikacija koje su ispunile kriterijume definisane Javnim pozivom, najviše je iz središnjeg regiona (41, ili 69%). Iz sjevernog regiona – 14 aplikacija ili 23%, a iz primorskog – 5 aplikacija ili 8%.
Najviše investicija je bilo u sektoru voćarstva, vinogradarstva i maslinarstva – 30, u sektoru ratarstva 12, u kombinovanom sektoru 10 i u sektoru povrtarstva 7.

Ukupan iznos investicija koje će se realizovati kroz ovu mjeru iznosi preko 400 hiljada €, a Ministarstvo je obezbijedilo bespovratnu podršku od oko 160 hiljada€.

Realizacijom ove mjere izgradiće se 59 bunara ukupne dubine preko 3.000 metara, čime će se stvoriti uslovi za navodnjavanje 160 ha.

Vjerujem da će sve veći rizici koji stoje pred sektorom poljoprivrede u budućnosti, udružiti napore sa naučnog, stručnog, poslovnog, civilnog i državnog nivoa, očekujući svakako da i sektor osiguranja prepozna i ove rizike, unapređujući i metodologiju i obuhvat svojih programa koji će uvažiti realno stanje.

Donošenje odluka u oblasti upravljanja poljoprivrednim klimatskim rizicima, pored ekonomske dimenzije mora uvažiti i socijalnu, ali i ekološku dimenziju sa aspekta održivosti upravljanja vodnim resursima.

U ovoj godini kroz Agrobudžet obezbijeđene su i subvencije za biljnu proizvodnju po hektaru, obuhvatajući sve obradive površine. Iznos podrške je povećan sa 160 na 180€/ha. Pravo na subvenciju je ostvarilo 1.514 proizvođača i za tu podršku je krajem avgusta isplaćeno 787 hiljada €.
Oko 59% korisnika je sa sjevera, 35% iz centralnog regiona i 6% iz primorskog.

Sektor povrtarstva je dodatno podržan kroj poseban javni poziv i datu mogućnost da proizvođači dobiju podršku za nabavku sjemenskog materijala, proizvodnju rasada i djelova sistema za navodnjavanje. Do sada je tu mogućnost iskoristilo 247 proizvođača koji su investirali 834.000€ a od Ministarstva dobili bespovratnu podršku u iznosu 358.000€.










PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?