Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљени резултати нове мјере - подршке инвестицијама у изградњу система за наводњавање

Објављено: 08.09.2017. 19:36 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Министарство пољопривреде и руралног развоја подржало је ове године пољопривредне произвођаче који су изразили интересовање да изграде системе за наводњавање, како би значајно смањили ризике које пољопривредној производњи доносе сушне године.

Резултате Јавног позива за подршку изградњи система за наводњавање, мјере која је по први пут ове године креирана у Агробуџету, представио је данас на конференцији за новинаре потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић. Са жељом да и овом приликом представи примјер доброг пољопривредног газдинства и вриједног домаћина, конференција је одржана на имању Дејана Мирановића у Доњим Кокотима, у Подгорици.

MPRRОбраћање Министра преносимо у цјелости:

Више је разлога за наш данашњи сусрет.
• Основни разлог је представљање резултата Јавног позива за подршку изградњи система за наводњавање.
• Други разлог је да и овом приликом представимо примјер доброг пољопривредног газдинства и представимо вриједног домаћина.
• Сљедећи разлог је представљање досадашњих резултата мјере директних плаћања у биљној производњи, као и
• Упознавање са резултатима Јавног позива за подршку инвестицијама у повртарство.

И овом приликом смо заједно на терену код вриједних домаћина, увијек у некој другој општини, и на сјеверу и на југу.

Захваљујем се нашем данашњем домаћину Дејану Мирановићу и његовој породици на гостопримству овдје у Доњим Кокотима, у Подгорици.

Са својим братом, који је својевремено остао без посла као технолошки вишак у Дакићу, Дејан је наставио породичну традицију пољопривредне производње. Мирановићи су на свом газдинству вриједним и посвећеним радом, уз континуирану подршку Министарства пољопривреде, успјели да изграде газдинство за примјер, активирајући своје пољопривредно земљиште, али узимајући у закуп и сусједне парцеле.

Дејан је уз подршку Министарства реализовао бројне пројекте и остварио бесповратну подршку:
- за набавку механизације,
- за прераду на газдинству,
- за подизање воћних засада јагода,
- и корисник је субвенција по хектару.

Поред тога, у мају ове године са Дејаном смо потписали уговор за подизање новог пластеника површине 2.700м2. За реализацију ове инвестиције он ће добити бесповратну подршку у износу 30 хиљада €.

Такође, Дејан је добио и 50% уложених средстава за реализацију овогодишње инвестиције у систем за наводњавање и бушење бунара.

Поред финансијске подршке кроз наведене мјере, свим заинтересованим газдинствима обезбиједили смо и стручну и савјетодавну подршку – од презентације мјера подршке, преко подршке у припреми бизнис планова и апликација до стручних и савјетодавних услуга у самом процесу производње.

На овај начин желимо:
- да промовишемо наше вриједне пољопривреднике,
- да промовишемо пољопривреду као уносан бизнис и
- да промовишемо наше производе који по свом квалитету и својствима завређују да се нађу на свим трпезама.

Јагоде које се узгајају и током 100 дана беру на овом газдинству, на површини од 2,5 ха, од брања до рафова у продавницама и самих потрошача, стигну за мање од два сата. Квалитет и нутритивне вриједности таквих производа је немогуће достићи било којим увозним производом, који су предмет дуготрајних складиштења и дуготрајних транспорта.
Због свега овога, упућујем честитке и изразе поштовања за рад и резултате породице Мирановић и очекивање да они буду подстицајан примјер за многе друге произвођаче и оне који себе виде у бизнису у сектору пољопривреде.
MPRRMPRR
Када је ријеч о представљању резултата Јавног позива за подршку изградњи система за наводњавање, свједоци све снажнијег негативног утицаја климатских промјена на све аспекте хидролошког циклуса, а посебно на пољопривредну производњу, кроз све чешће и израженије суше и поплаве.

Прогнозе, нажалост, показују да ће се тај тренд наставити.

Ове године у Црној Гори забиљежен је рекордан број дана са температурама изнад просјека и рекордно ниске падавине и водостаји.

У ситуацији у којој се значајна површина земљишта не наводњава, ови ризици су утолико и већи.

Имајући у виду ове чињенице, Министарство је ове године креирало нову мјеру и објавило Јавни позив за додјелу подршке инвестицијама у изградњу система за наводњавање, као системску подршку пољопривредним произвођачима у суочавању са све израженијим ризицима које доносе све чешће сушне године.

Ово је једна од 23 мјере Агробуџета за коју је опредијељен износ од 250.000€, у оквиру мјера подршке руралном развоју које укупно износе 18,7 милиона €.

Од 59 одобрених апликација које су испуниле критеријуме дефинисане Јавним позивом, највише је из средишњег региона (41, или 69%). Из сјеверног региона – 14 апликација или 23%, а из приморског – 5 апликација или 8%.
Највише инвестиција је било у сектору воћарства, виноградарства и маслинарства – 30, у сектору ратарства 12, у комбинованом сектору 10 и у сектору повртарства 7.

Укупан износ инвестиција које ће се реализовати кроз ову мјеру износи преко 400 хиљада €, а Министарство је обезбиједило бесповратну подршку од око 160 хиљада€.

Реализацијом ове мјере изградиће се 59 бунара укупне дубине преко 3.000 метара, чиме ће се створити услови за наводњавање 160 ха.

Вјерујем да ће све већи ризици који стоје пред сектором пољопривреде у будућности, удружити напоре са научног, стручног, пословног, цивилног и државног нивоа, очекујући свакако да и сектор осигурања препозна и ове ризике, унапређујући и методологију и обухват својих програма који ће уважити реално стање.

Доношење одлука у области управљања пољопривредним климатским ризицима, поред економске димензије мора уважити и социјалну, али и еколошку димензију са аспекта одрживости управљања водним ресурсима.

У овој години кроз Агробуџет обезбијеђене су и субвенције за биљну производњу по хектару, обухватајући све обрадиве површине. Износ подршке је повећан са 160 на 180€/ха. Право на субвенцију је остварило 1.514 произвођача и за ту подршку је крајем августа исплаћено 787 хиљада €.
Око 59% корисника је са сјевера, 35% из централног региона и 6% из приморског.

Сектор повртарства је додатно подржан крој посебан јавни позив и дату могућност да произвођачи добију подршку за набавку сјеменског материјала, производњу расада и дјелова система за наводњавање. До сада је ту могућност искористило 247 произвођача који су инвестирали 834.000€ а од Министарства добили бесповратну подршку у износу 358.000€.










ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?