Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Predsjednik Vlade Duško Marković primio gradonačelnika Pekinga Čena Đininga

Predsjednik Vlade Duško Marković primio gradonačelnika Pekinga Čena Đininga
Datum objave 14.09.2017 19:12 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
 
 

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je danas v.d. gradonačelnika Pekinga Čena Đininga i delegaciju glavnog grada NR Kine.

Premijer je ocijenio da su crnogorsko-kineski odnosi kvalitetni i prijateljski i da će sjutršnji Forum gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, uz prisustvo prve ličnosti Pekinga, tim odnosima dati novi impuls prvenstveno na ekonomskom planu.

Podsjetivši da kineska kompanija CRBC izvodi radove na autoputu – najvažnijem infrastrukturnom projektu u Crnoj Gori – predsjednik Marković je rekao da je time otvoren prostor za ulazak u narednu fazu saradnje u kojoj bi u Crnu Goru ušle i direktne kinske investicije. Premijer je tom prilikom posebno istakao perspektivu investicija u oblastima energetike, turizma i poljoprivrede.

Gradonačelnik Pekinga je izrazio zadovoljstvo boravkom u našoj zemlji rekavši da je Crna Gora prva strana država koju posjećuje. Izrazio je uvjerenje da će autoput, kao prvi veliki projekat crnogorsko-kineske saradnje, poslužiti kao primjer kompanijama iz glavnog grada Kine za aktivnosti u Crnoj Gori. Gradonačelnik Čen je istakao mogućnosti da Peking, kao vodeći obrazovni centar u Kini, ponudi kvalitetne stipendije studentima iz Crne Gore. Takođe je naglasio izvjesnu dublju saradnju glavnih gradova u oblasti turizma.

Gradonačelnik Pekinga informisao je predsjednika Vlade Crne Gore da će delegacija glavnog grada Kine, u kojoj su poslovni ljudi iz 40 pekinških kompanija, sjutrašnji Forum vidi kao priliku za ugovaranje konkretnih projekata i poslova.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i gradonačelnik Glavnog grada Podgorice Slavoljub Stijepović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore