Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Delegacija MMF-a predstavila Premijeru Izvještaj o CG: Vlada dobro upravlja ekonomijom, mjere fiskalne konsolidacije dobro izbalansirane

Objavljeno: 16.09.2017. 00:09 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja je Premijera zvanično informisala da je ta međunarodna finansijska organizacija juče, u skladu sa Članom IV Statuta MMF-a, objavila Izvještaj za Crnu Goru koji sadrži ocjene da Vlada dobro upravlja ekonomijom i da su mjere fiskalne konsolidacije dobro izbalansirane.

Informišući delegaciju MMF-a, koju je predvodio izvršni direktor Belgijsko-holandske konstituence Entoni Delanoj, sa ekonomskim performansama za prvu polovinu ove godine predsjednik Vlade je rekao da su rezultati odlični i da je naplata poreskih prihoda, zahvaljujući i mjerama fiskalne konsolidacije, do 8. septembra premašila iznos od milijardu eura što je gotovo 3% više nego u istom periodu prošle godine. Premijer je informisao predstavnike MMF-a da je prema procjeni Vlade u prvoj polovini godine ekonomski rast iznosio više od 4%, što je iznad zvaničnih projekcija. Predsjednik Marković je ocijenio da su tome doprinijeli radovi na velikim investicionim projektima – prije svega autoputu ali i ostalim kapitalnim projektima i to kroz angažovanje velikog broja podizvođača. To je istovremeno uticalo na nova zapošljavanja – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je istakao punu posvećenost Vlade sprovođenju mjera fiskalne konsolidacije u skladu sa Fiskalnom strategijom Crne Gore do 2020. godine, uz još jači fokus na kontrolu rashoda. Takođe je naveo važnost daljeg rada Vlade na povećanju efikasnosti državne administracije kao važnog faktora unapređenja poslovnog ambijenta nužnog za dalji rast investicija i ukupan ekonomski rast.

Izvršni direktor MMF-a je pozdravio saradnju te međunarodne organizacije sa Vladom Crne Gore, informišući premijera da je ocjena iz juče objavljenog Izvještaja za Crnu Goru da su mjere fiskalne konsolidacije dobro izbalansirane, odnosno da je Vlada vodila računa o pozitivnom fiskalnom efektu, ali istovremeno i o socijalnom aspektu i raspodjeli socijalnih fondova onima kojima su najpotrebniji.

MMF je razmatrao i projekciju kretanja javnog duga Crne Gore, naročito uticaj projekta autoputa na javni dug. Zaključeno je, naveo je direktor Entoni Delanoj, da u malim ekonomijama veliki infrastrukturni projekti poput ovog kratkoročno imaju snažan fiskalni uticaj, a da dugoročno imaju pozitivne efekte na privredu.

Predsjednik Vlade se zahvalio MMF-u na pozitivnim informacijama iz Izvještaja ocijenivši da je ovaj dokument veoma važan za Crnu Goru, u pogledu podizanja kreditnog rejtinga naše zemlje i njenog daljeg ekonomskog napretka. Premijer Duško Marković je ocijenio da je pozitivan Izvještaj MMF-a, nakon članstva u NATO-u, jedan od najvažnijih faktora za jačanje međunarodne investicione pozicije Crne Gore. Takođe je informisao delegaciju MMF-u da će Vlada i u narednom razdoblju nastaviti realizaciju infrastrukturnih projekata važnih za razvoj poput dalje izgradnje autoputa i efikasne valorizacije crnogorskih aerodroma, ali na način da to ne utiče na povećanje javnog duga.

Premijer se zahvalio MMF-u na saradnji i partnerstvu sa Vladom Crne Gore, uključujući i projekte tehničke pomoći Ministarstvu finansija za upravljanje javnim dugom i jačanje poreske administracije i istakao da očekuje nastavak uspješne saradnje.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?