Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Делегација ММФ-а представила Премијеру Извјештај о ЦГ: Влада добро управља економијом, мјере фискалне консолидације добро избалансиране

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 

Предсједник Владе Душко Марковић примио је данас делегацију Међународног монетарног фонда (ММФ) која је Премијера званично информисала да је та међународна финансијска организација јуче, у складу са Чланом ИВ Статута ММФ-а, објавила Извјештај за Црну Гору који садржи оцјене да Влада добро управља економијом и да су мјере фискалне консолидације добро избалансиране.

Информишући делегацију ММФ-а, коју је предводио извршни директор Белгијско-холандске конституенце Ентони Деланој, са економским перформансама за прву половину ове године предсједник Владе је рекао да су резултати одлични и да је наплата пореских прихода, захваљујући и мјерама фискалне консолидације, до 8. септембра премашила износ од милијарду еура што је готово 3% више него у истом периоду прошле године. Премијер је информисао представнике ММФ-а да је према процјени Владе у првој половини године економски раст износио више од 4%, што је изнад званичних пројекција. Предсједник Марковић је оцијенио да су томе допринијели радови на великим инвестиционим пројектима – прије свега аутопуту али и осталим капиталним пројектима и то кроз ангажовање великог броја подизвођача. То је истовремено утицало на нова запошљавања – рекао је предсједник Владе.

Премијер је истакао пуну посвећеност Владе спровођењу мјера фискалне консолидације у складу са Фискалном стратегијом Црне Горе до 2020. године, уз још јачи фокус на контролу расхода. Такође је навео важност даљег рада Владе на повећању ефикасности државне администрације као важног фактора унапређења пословног амбијента нужног за даљи раст инвестиција и укупан економски раст.

Извршни директор ММФ-а је поздравио сарадњу те међународне организације са Владом Црне Горе, информишући премијера да је оцјена из јуче објављеног Извјештаја за Црну Гору да су мјере фискалне консолидације добро избалансиране, односно да је Влада водила рачуна о позитивном фискалном ефекту, али истовремено и о социјалном аспекту и расподјели социјалних фондова онима којима су најпотребнији.

ММФ је разматрао и пројекцију кретања јавног дуга Црне Горе, нарочито утицај пројекта аутопута на јавни дуг. Закључено је, навео је директор Ентони Деланој, да у малим економијама велики инфраструктурни пројекти попут овог краткорочно имају снажан фискални утицај, а да дугорочно имају позитивне ефекте на привреду.

Предсједник Владе се захвалио ММФ-у на позитивним информацијама из Извјештаја оцијенивши да је овај документ веома важан за Црну Гору, у погледу подизања кредитног рејтинга наше земље и њеног даљег економског напретка. Премијер Душко Марковић је оцијенио да је позитиван Извјештај ММФ-а, након чланства у НАТО-у, један од најважнијих фактора за јачање међународне инвестиционе позиције Црне Горе. Такође је информисао делегацију ММФ-у да ће Влада и у наредном раздобљу наставити реализацију инфраструктурних пројеката важних за развој попут даље изградње аутопута и ефикасне валоризације црногорских аеродрома, али на начин да то не утиче на повећање јавног дуга.

Премијер се захвалио ММФ-у на сарадњи и партнерству са Владом Црне Горе, укључујући и пројекте техничке помоћи Министарству финансија за управљање јавним дугом и јачање пореске администрације и истакао да очекује наставак успјешне сарадње.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?