Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Premijer Duško Marković razgovarao sa predsjednikom Mađarske Janošem Aderom: Prijateljski odnosi produbljeni članstvom CG u NATO

Premijer Duško Marković razgovarao sa predsjednikom Mađarske Janošem Aderom: Prijateljski odnosi produbljeni članstvom CG u NATO
Datum objave 04.10.2017 17:40 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Mađarske Janoš Ader saglasili su se danas tokom razgovora vođenih u Podorici da su odnosi dviju država prijateljski i bez otvorenih pitanja čemu je poseban doprinos dala pomoć i podrška Mađarske pružana Crnoj Gori tokom cijelog procesa učlanjenja naše zemlje u NATO.

„Crna Gora veoma cijeni ulogu Mađarske u procesu naše NATO integracije, jedno vrijeme i naše kontakt-zemlje, te je naš uspjeh istovremeno i vaš uspjeh“ – rekao je predsjednik Marković dodajući da je Crna Gora u novom kapacitetu kao članica NATO-a spremna da izvršava sve svoje obaveze koje proističu iz sistema kolektivne bezbjednosti.

Predsjednik Ader je posebno istakao dobar tajming našeg procesa učlanjenja u NATO. „Donijeli ste dobru odluku u pravo vrijeme“ – ocijenio je predsjednik Mađarske.

Informišući predsjednika Mađarske o vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore premijer Marković je rekao da je naš fokus sada na evropskoj integraciji, a konkretan cilj da do sredine naredne godine otvorimo sva pregovaračka poglavlja i uđemo u proces zatvaranja poglavlja odnosno okončanja pregovora. Predsjednik Vlade Crne Gore je u tom kontekstu ocijenio ohrabrujućim prošlonedjeljne ocjene predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i predsjednika Francuske Emanuela Makrona o izvjesnom proširenju Evropske unije.

Predsjednici Marković i Ader su tokom razgovora vođenog za vrijeme radnog ručka razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i Evropi.

Na sastanku je iskazana obostrana spremnost i otvorena mogućnost saradnje na određenim projektima iz oblasti zaštite životne sredine koje bi renomirane mađarske kompanije izvodile u Crnoj Gori.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE