Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Premijeri Marković i Zaev - Odnosi Crne Gore i Republike Makedonije za primjer u regionu Zapadnog Balkana

Objavljeno: 17.10.2017. 00:21 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
       
Predsjednici vlada Crne Gore Duško Marković i Republike Makedonije Zoran Zaev zaključili su u ponedjeljak na službenim razgovorima vođenim u Skoplju da između dviju prijateljskih država ne postoje otvorena ni neriješena pitanja, da su odnosi odlični i da se razvijaju na dobrobit građana obiju zemalja te da mogu i treba da predstavljaju primjer u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Premijeri Marković i Zaev posebno su se tokom službenih razgovora fokusirali na konkretne mogućnosti saradnje u privlačenju stranih investicija. U tom smislu je ocijenjena interesantnom inicijativa premijera Zaeva da značajni investitori u jednoj državi dobiju mogućnost olakšica u drugoj.

Predsjednik Vlade Republike Makedonije iskazao je naročito interesovanje za iskustva Crne Gore i procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Premijer Marković je u tom kontektu iskazao spremnost Crne Gore da podijeli sa Makedonijom znanja stečena tokom integracionih procesa.

„Naše iskustvo će vam biti potrebno i stojimo vam na raspolaganju“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izrazivši očekivanje da će Republika Makedonija u najkraćem roku deblokirati svoje integracione procese. Premijer Marković je upoznao domaćina i sa ekonomskim pokazateljima naše zemlje rekavši da je članstvo naše zemlje u NATO-u osnažilo i naše investicione potencijale, poboljšalo naš investicioni ambijent i time dodatno pojačalo interesovanje investitora za Crnu Goru.

Zahvalivši domaćinu na toplom i srdačnom dočeku predsjednik Marković je čestitao premijeru Zaevu odličan rezultat njegove političke stranke na jučerašnjim lokalnim izborima u više makedonskih opština ocijenivši da svakoga moraju ohrabriti rezultati koji Regionu daju evropsku i evroatlantsku perspektivu.

„Crna Gora je kao nova članica NATO-a zainteresovana da proces proširenja bude nastavljen u regionu Zapadnog Balkana i šire na one zemlje koje svoju perspektivu vide u Sjevernoatlantskom savezu. To je preduslov napretka“ – rekao je predsjednik Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Predsjednik Vlade Crne Gore razgovarao je i sa predsjednikom Republike Makedonije Đorđem Ivanovim. Na sastanku je zaključeno da su dvije države saradnjom u kolokaciji diplomatskih predstavništava utrle put snažnijoj ekonomskoj saradnji.

Ocijenjeno je da je prijateljstvo Crne Gore i Republike Makedonije trajno i održivo.

Premijer Marković posjetu Republici Makedoniji produžava i u utorak kada će učestvovati u radu Samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope koji se održava u Skoplju 16. i 17. oktobra na temu „Novi dogovor za novo vrijeme: Može li Region da se takmiči u globalnom miljeu“.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?