Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Премијери Марковић и Заев - Односи Црне Горе и Републике Македоније за примјер у региону Западног Балкана

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
       
Предсједници влада Црне Горе Душко Марковић и Републике Македоније Зоран Заев закључили су у понедјељак на службеним разговорима вођеним у Скопљу да између двију пријатељских држава не постоје отворена ни неријешена питања, да су односи одлични и да се развијају на добробит грађана обију земаља те да могу и треба да представљају примјер у цијелом региону Западног Балкана.

Премијери Марковић и Заев посебно су се током службених разговора фокусирали на конкретне могућности сарадње у привлачењу страних инвестиција. У том смислу је оцијењена интересантном иницијатива премијера Заева да значајни инвеститори у једној држави добију могућност олакшица у другој.

Предсједник Владе Републике Македоније исказао је нарочито интересовање за искуства Црне Горе и процесу европских и евроатлантских интеграција. Премијер Марковић је у том контекту исказао спремност Црне Горе да подијели са Македонијом знања стечена током интеграционих процеса.

„Наше искуство ће вам бити потребно и стојимо вам на располагању“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић изразивши очекивање да ће Република Македонија у најкраћем року деблокирати своје интеграционе процесе. Премијер Марковић је упознао домаћина и са економским показатељима наше земље рекавши да је чланство наше земље у НАТО-у оснажило и наше инвестиционе потенцијале, побољшало наш инвестициони амбијент и тиме додатно појачало интересовање инвеститора за Црну Гору.

Захваливши домаћину на топлом и срдачном дочеку предсједник Марковић је честитао премијеру Заеву одличан резултат његове политичке странке на јучерашњим локалним изборима у више македонских општина оцијенивши да свакога морају охрабрити резултати који Региону дају европску и евроатлантску перспективу.

„Црна Гора је као нова чланица НАТО-а заинтересована да процес проширења буде настављен у региону Западног Балкана и шире на оне земље које своју перспективу виде у Сјеверноатлантском савезу. То је предуслов напретка“ – рекао је предсједник Марковић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Предсједник Владе Црне Горе разговарао је и са предсједником Републике Македоније Ђорђем Ивановим. На састанку је закључено да су двије државе сарадњом у колокацији дипломатских представништава утрле пут снажнијој економској сарадњи.

Оцијењено је да је пријатељство Црне Горе и Републике Македоније трајно и одрживо.

Премијер Марковић посјету Републици Македонији продужава и у уторак када ће учествовати у раду Самита 100 пословних лидера Југоисточне Европе који се одржава у Скопљу 16. и 17. октобра на тему „Нови договор за ново вријеме: Може ли Регион да се такмичи у глобалном миљеу“.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?