Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pažin – Kuburović: Dogovoreno formiranje zajedničkog tijela za jačanje pravosudne saradnje između Crne Gore i Srbije

Objavljeno: 26.10.2017. 17:43 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Služba za odnose s javnošću

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin sastao se danas, na marginama Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova EU – Zapadni Balkan, sa ministarkom pravde Republike Srbije Nelom Kuburović.

Potpredsjednik Pažin je saopštio da Crna Gora cijeni dosadašnju saradnju sa Republikom Srbijom u oblasti pravosuđa i da je Ministarstvo pravde posvećeno njenom daljem jačanju. U tom kontekstu, predloženo je formiranje Komisije za praćenje implementacije Memoranduma o saradnji dva ministarstva, kao kvalitetnog osnova za prepoznavanje novih mogućnosti za jačanje partnerstva, povjerenja i zajedničkog djelovanja u odnosu na sporazume koje Crna Gora ima potpisane sa Republikom Srbijom. Zadatak Komisije bi bio da preispita postojeća rješenja iz sporazuma iz oblasti pravosudne saradnje dvije države i analizira njihove efekte sa ciljem efikasnijeg implementiranja u praksi. Pažin je apostrofirao važnost zajedničke borbe dvije države protiv organizovanog kriminala, u čemu ministarstva pravde Crne Gore i Srbije imaju jednu od vodećih uloga, posebno u dijelu međusobnog izručivanja sopstvenih državljana.

Ministarka Kuburović je izjavila da Srbija ostaje otvorena za jačanje pravosudne saradnje u građanskim i krivičnim stvarima sa Crnom Gorom, kao i da je saglasna sa konstatacijom da uvijek postoji prostor za dalje unaprjeđenje partnerstva i dobrih odnosa dvije države. Ona je saopštila da borba protiv organizovanog kriminala jeste prioritet i Srbije, te da s tim u vezi ministarstvo na čijem je čelu ostaje otvoreno da kroz dalje razgovore budu zajednički prepoznati konkretni koraci za suprotstavljanje Crne Gore i Srbije organizovanim kriminalnim grupama. Ministarka je izrazila punu spremnost za uspostavljanje Komisije za praćenje implementacije Memoranduma.

Sagovornici su zajednički izrazili punu spremnost da kroz otvorenu i partnersku komunikaciju prepoznaju i nove modele za dalje unaprjeđenje saradnje u oblasti pravosuđa. U cilju dalje konkretizacije započetih razgovora o saradnji, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin uputio je ministarki Neli Kuburović i poziv za zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?