Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пажин – Кубуровић: Договорено формирање заједничког тијела за јачање правосудне сарадње између Црне Горе и Србије

Објављено: 26.10.2017. 17:43 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Služba za odnose s javnošću

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин састао се данас, на маргинама Форума министара правде и унутрашњих послова ЕУ – Западни Балкан, са министарком правде Републике Србије Нелом Кубуровић.

Потпредсједник Пажин је саопштио да Црна Гора цијени досадашњу сарадњу са Републиком Србијом у области правосуђа и да је Министарство правде посвећено њеном даљем јачању. У том контексту, предложено је формирање Комисије за праћење имплементације Меморандума о сарадњи два министарства, као квалитетног основа за препознавање нових могућности за јачање партнерства, повјерења и заједничког дјеловања у односу на споразуме које Црна Гора има потписане са Републиком Србијом. Задатак Комисије би био да преиспита постојећа рјешења из споразума из области правосудне сарадње двије државе и анализира њихове ефекте са циљем ефикаснијег имплементирања у пракси. Пажин је апострофирао важност заједничке борбе двије државе против организованог криминала, у чему министарства правде Црне Горе и Србије имају једну од водећих улога, посебно у дијелу међусобног изручивања сопствених држављана.

Министарка Кубуровић је изјавила да Србија остаје отворена за јачање правосудне сарадње у грађанским и кривичним стварима са Црном Гором, као и да је сагласна са констатацијом да увијек постоји простор за даље унапрјеђење партнерства и добрих односа двије државе. Она је саопштила да борба против организованог криминала јесте приоритет и Србије, те да с тим у вези министарство на чијем је челу остаје отворено да кроз даље разговоре буду заједнички препознати конкретни кораци за супротстављање Црне Горе и Србије организованим криминалним групама. Министарка је изразила пуну спремност за успостављање Комисије за праћење имплементације Меморандума.

Саговорници су заједнички изразили пуну спремност да кроз отворену и партнерску комуникацију препознају и нове моделе за даље унапрјеђење сарадње у области правосуђа. У циљу даље конкретизације започетих разговора о сарадњи, потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин упутио је министарки Нели Кубуровић и позив за званичну посјету Црној Гори.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?