Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović: Nove generacije istraživača i unapređenje međunarodne saradnje u fokusu nove Strategije naučnoistraživačke djelatnosti

Objavljeno: 21.12.2017. 21:31 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila novu Strategiju naučnoistraživačke djelatnosti, koja ima za cilj unapređenje međunarodne saradnje, smanjenje odliva talenata iz Crne Gore uz izgradnju novih generacija istraživača, kao i finansiranje projekata koji će se fokusirati na tehnološki oporavak Crne Gore, istakla je ministarka nauke Sanja Damjanović u izjavi za medije nakon sjednice.

„Prvi cilj je poboljšanje ljudskih resursa i istraživačkih kapaciteta, a ključna mjera je zapošljavanje mladih ljudi, doktoranada na univerzitetima i u privredi. Cilj je da se uvede feloušip ('felowship') koji će, pored plata, omogućiti i sredstva za rad na istraživačkim i inovativnim projektima uz aktivnu komponentu internacionalizacije. Time ćemo uticati na smanjenje odliva talenata, ali takođe izgraditi novu generaciju istraživača. Drugi cilj je unapređenje međunarodne saradnje i umrežavanja i ovdje moram da kažem da zapravo male zemlje u razvoju kao što je Crna Gora nemaju drugu alternativu. Ovdje smo već započeli novi proces internacionalizacije, priključivanjem Crne Gore u najveće međunarodne naučne institucije u kojima postoje krupne multimilionske infrastrukture i u kojima je akumulirano veliko znanje i tehnologija. Cilj nam je da finansiramo naučnoistraživačke inovativne projekte , koji će biti usmjereni ka krupnim razvojnim projektima i imati zaista za cilj tehnološki napredak Crne Gore“- rekla je ministarka nauke.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


                                                                                         

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?