Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић: Нове генерације истраживача и унапређење међународне сарадње у фокусу нове Стратегије научноистраживачке дјелатности

Влада је на данашњој сједници усвојила нову Стратегију научноистраживачке дјелатности, која има за циљ унапређење међународне сарадње, смањење одлива талената из Црне Горе уз изградњу нових генерација истраживача, као и финансирање пројеката који ће се фокусирати на технолошки опоравак Црне Горе, истакла је министарка науке Сања Дамјановић у изјави за медије након сједнице.

„Први циљ је побољшање људских ресурса и истраживачких капацитета, а кључна мјера је запошљавање младих људи, докторанада на универзитетима и у привреди. Циљ је да се уведе фелоушип ('фелоwсхип') који ће, поред плата, омогућити и средства за рад на истраживачким и иновативним пројектима уз активну компоненту интернационализације. Тиме ц́емо утицати на смањење одлива талената, али такође изградити нову генерацију истраживача. Други циљ је унапређење међународне сарадње и умрежавања и овдје морам да кажем да заправо мале земље у развоју као што је Црна Гора немају другу алтернативу. Овдје смо већ започели нови процес интернационализације, прикључивањем Црне Горе у највеће међународне научне институције у којима постоје крупне мултимилионске инфраструктуре и у којима је акумулирано велико знање и технологија. Циљ нам је да финансирамо научноистраживачке иновативне пројекте , који ће бити усмјерени ка крупним развојним пројектима и имати заиста за циљ технолошки напредак Црне Горе“- рекла је министарка науке.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


                                                                                         

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?