Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 60. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 02.02.2018. 00:44 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 

Vlada Crne Gore je na 60. sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore u 2017. godini – dokument koji pokazuje visok nivo realizacije Programa rada Vlade za 2017. godinu od 84,3% i to 89,2 % realizaciju tema iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i 82,5% realizaciju tema iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

Premijer je ocijenio rezultat rada Vlade odličnim konstatujući da se visok procenat ispunjenja Programa rada Vlade ogleda i u svim aspektima vladinih uspješnih politika – konsolidaciji javnih finansija, boljem punjenu budžeta i makroekonomskoj stabilnosti, većoj finansijskoj disciplini, ekonomskom rastu i porastu zapošljavanja. Predsjednik Vlade je konstatovao da odličan rezultat realizacije Programa rada Vlade predstavlja još jednu potvrdu kvalitetnog rada na samom programu. Premijer je ukazao na potrebe poboljšanja rada u ovoj godini prije svega u pogledu ravnomjernijeg raspoređivanja strateških dokumenata unutar godine.

Donijeta je Odluku o obrazovanju Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore. Državna komisija će vršiti nadzor nad postupkom revizije muzejskog fonda Narodnog muzeja, te utvrditi stanje i broj pokretnih kulturnih dobara i muzejskih predmeta, kao i listu muzejskih predmeta koji nedostaju kako bi se pokrenuo postupak pred nadležnim organima. Za predsjednika Državne komisije određen je dr Aleksandar Čilikov.

Usvojen je Prilog izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za period oktobar 2017 – januar 2018. koji sadrži prikaz stanja u okviru svih pregovaračkih poglavlja i informacije o aktivnostima za izvještajni period. Novi izvještajni period će omogućiti ujednačavanje statističkih podataka s kalendarskom godinom, kao i s ciklusom pripreme Programa ekonomskih reformi. Kao i prethodnih godina, ovaj paket će se sastojati od izvještaja za svaku od zemalja i saopštenja o sprovođenju Srategije proširenja.

U cilju efikasnog sprovođenja utvrđene akcizne politike, Vlada je donijela Uredbu o dopuni Uredbe o obilježavanje duvanskih proizvoda i alkoholnih pića kontrolnim akciznim markicama. Dopunom rješenja koja se odnose na izgled i sadržaj kontrolne akcizne markice za obilježavanje alkoholnih pića stvaraju se pretpostavke za suzbijanje nelegalnog prometa, kao i uvođenja dodatnih mjera zaštite od falsifikovanja. Propisano je da će se posjedovanje, prodaja i transport alkoholnih pića bez hologramske zaštitne trake nakon isteka perioda od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ove uredbe smatrati prometom proizvoda bez odgovarajuće akcizne markice.

Takođe, donijeta je i Uredba o izmjeni Uredbe o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja carine, kojom se ograničava količina piva i gazirane vode sa dodatkom šećera, koja se unose u putničkom prometu robe uz pravo na oslobođenje od plaćanja carine, sa važećih 16 litara na 2 litra.

Radi pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima sjeverne regije iz oblasti hiperbarične medicine, Vlada je donijela Odluku o dopuni Odluke o mreži zdravstvenih ustanova. U Zdarvstvenu mrežu se uključuje i PZU poliklinika „Tesla medika” Berane, koja će osiguranicima sjeverne regije pružati usluge hiberbarične medicine. Umrežavanjem ove zdravstvene ustanove doprinosi se efikasnijoj zdravstvenoj zaštiti, racionalnijem načinu zdravstvene zaštite u odnosu na dosadašnji, uz pružanje podrške politici privatno – javnog partnerstva.

Donijeta je Uredba o finansiranju projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima od javnog interesa. Uredbom je propisan broj bodova po svakom od zakonom propisanih kriterijuma i u okviru svakog od njih utvrđena mjerila za vrednovanje projekata, odnosno programa nevladinih organizacija. Posebna pažnja je posvećena definisanju načina bodovanja projekata i programa koje sprovode nezavisni procjenjivači na osnovu propisanih kriterijuma utvrđivanjem sadržaja bodovne liste i konačnog broja bodova za svaki projekat, odnosno program. Takođe, detaljno je propisano sačinjavanje liste nezavisnih procjenjivača kako bi se obezbijedila njihova kompetentnost i transparentnost rada.

Vlada je usvojila Informaciju o potpisivanju Pisma namjere između nacionalnih kompanija operatera tržišta gasa Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore i prihvatila tekst Pisma namjere o osnivanju projektne kompanije Jonsko-jadranskog gasovoda. Potpisivanje je planirano na sastanku Projektnog menadžment tima za projekat izgradnje Jonsko-jadranskog gasovoda, u okviru 4. ministarskog sastanka, čiji je domaćin Ministarstvo energetike Republike Azerbejdžan. Pismo namjere je osnov za definisanje Sporazuma o osnivanju projektne kompanije, a predlog je već prihvaćen od strane predstavnika ostalih zemalja učecnica u ovom projektu.

Usvojen je i Programa održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za 2018. godinu. Zakonom o Budžetu Crne Gore za 2018. godinu za ovu namjenu opredijeljeno je ukupno 6.800.000,00 eura. Od ukupnog iznosa za tekuće održavanje građevinske infrastrukture opredijeljeno je 3.540.580,92 eura, za tekuće održavanje elektrotehničke infrastrukture 1.247.815,08 eura, dok je za upravljanje i regulisanja saobraćaja izdvojeno 2.011.604,00 eura.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je dala saglasnost da se za direktora Direkcije javnih radova, imenuje Almer Kalač i donijela rješenja kojima se za poslovnog direktora JU Centar savremene umjetnosti Crne Gore imenuje mr Nenad Šoškić, a za direktoricu Fonda za obeštećenje Đorđina Lakić.

Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Komisije za izradu predloga strategije nacionalne bezbjednosti na čelu sa dr Veselinom Veljovićem, sekretarom Vijeća za nacionalnu bezbijednost i Odluku o obrazovanju Komisije za pripremu Komunikacione strategije Vlade Crne Gore za period 2018-2020, kojom će rukovoditi Dragoljub Bulatović, šef Kabineta predsjednika Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?