Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 60. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 

Влада Црне Горе је на 60. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила Извјештај о реализацији Програма рада Владе Црне Горе у 2017. години – документ који показује висок ниво реализације Програма рада Владе за 2017. годину од 84,3% и то 89,2 % реализацију тема из надлежности Комисије за политички систем, унутрашњу и вањску политику и 82,5% реализацију тема из надлежности Комисије за економску политику и финансијски систем.

Премијер је оцијенио резултат рада Владе одличним констатујући да се висок проценат испуњења Програма рада Владе огледа и у свим аспектима владиних успјешних политика – консолидацији јавних финансија, бољем пуњену буџета и макроекономској стабилности, већој финансијској дисциплини, економском расту и порасту запошљавања. Предсједник Владе је констатовао да одличан резултат реализације Програма рада Владе представља још једну потврду квалитетног рада на самом програму. Премијер је указао на потребе побољшања рада у овој години прије свега у погледу равномјернијег распоређивања стратешких докумената унутар године.

Донијета је Одлуку о образовању Државне комисије за надзор над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације Јавне установе Народни музеј Црне Горе. Државна комисија ће вршити надзор над поступком ревизије музејског фонда Народног музеја, те утврдити стање и број покретних културних добара и музејских предмета, као и листу музејских предмета који недостају како би се покренуо поступак пред надлежним органима. За предсједника Државне комисије одређен је др Александар Чиликов.

Усвојен је Прилог извјештају Европске комисије о Црној Гори за период октобар 2017 – јануар 2018. који садржи приказ стања у оквиру свих преговарачких поглавља и информације о активностима за извјештајни период. Нови извјештајни период ће омогућити уједначавање статистичких података с календарском годином, као и с циклусом припреме Програма економских реформи. Као и претходних година, овај пакет ће се састојати од извјештаја за сваку од земаља и саопштења о спровођењу Сратегије проширења.

У циљу ефикасног спровођења утврђене акцизне политике, Влада је донијела Уредбу о допуни Уредбе о обиљежавање дуванских производа и алкохолних пића контролним акцизним маркицама. Допуном рјешења која се односе на изглед и садржај контролне акцизне маркице за обиљежавање алкохолних пића стварају се претпоставке за сузбијање нелегалног промета, као и увођења додатних мјера заштите од фалсификовања. Прописано је да ће се посједовање, продаја и транспорт алкохолних пића без холограмске заштитне траке након истека периода од три мјесеца од дана ступања на снагу ове уредбе сматрати прометом производа без одговарајуће акцизне маркице.

Такође, донијета је и Уредба о измјени Уредбе о условима и поступку за остваривање права на ослобођење од плаћања царине, којом се ограничава количина пива и газиране воде са додатком шећера, која се уносе у путничком промету робе уз право на ослобођење од плаћања царине, са важећих 16 литара на 2 литра.

Ради пружања квалитетније здравствене заштите грађанима сјеверне регије из области хипербаричне медицине, Влада је донијела Одлуку о допуни Одлуке о мрежи здравствених установа. У Здарвствену мрежу се укључује и ПЗУ поликлиника „Тесла медика” Беране, која ће осигураницима сјеверне регије пружати услуге хибербаричне медицине. Умрежавањем ове здравствене установе доприноси се ефикаснијој здравственој заштити, рационалнијем начину здравствене заштите у односу на досадашњи, уз пружање подршке политици приватно – јавног партнерства.

Донијета је Уредба о финансирању пројеката и програма невладиних организација у областима од јавног интереса. Уредбом је прописан број бодова по сваком од законом прописаних критеријума и у оквиру сваког од њих утврђена мјерила за вредновање пројеката, односно програма невладиних организација. Посебна пажња је посвећена дефинисању начина бодовања пројеката и програма које спроводе независни процјењивачи на основу прописаних критеријума утврђивањем садржаја бодовне листе и коначног броја бодова за сваки пројекат, односно програм. Такође, детаљно је прописано сачињавање листе независних процјењивача како би се обезбиједила њихова компетентност и транспарентност рада.

Влада је усвојила Информацију о потписивању Писма намјере између националних компанија оператера тржишта гаса Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и Црне Горе и прихватила текст Писма намјере о оснивању пројектне компаније Јонско-јадранског гасовода. Потписивање је планирано на састанку Пројектног менаџмент тима за пројекат изградње Јонско-јадранског гасовода, у оквиру 4. министарског састанка, чији је домаћин Министарство енергетике Републике Азербејџан. Писмо намјере је основ за дефинисање Споразума о оснивању пројектне компаније, а предлог је већ прихваћен од стране представника осталих земаља учецница у овом пројекту.

Усвојен је и Програма одржавања, реконструкције и модернизације жељезничке инфраструктуре за 2018. годину. Законом о Буџету Црне Горе за 2018. годину за ову намјену опредијељено је укупно 6.800.000,00 еура. Од укупног износа за текуће одржавање грађевинске инфраструктуре опредијељено је 3.540.580,92 еура, за текуће одржавање електротехничке инфраструктуре 1.247.815,08 еура, док је за управљање и регулисања саобраћаја издвојено 2.011.604,00 еура.

У оквиру кадровских питања, Влада је дала сагласност да се за директора Дирекције јавних радова, именује Алмер Калач и донијела рјешења којима се за пословног директора ЈУ Центар савремене умјетности Црне Горе именује мр Ненад Шошкић, а за директорицу Фонда за обештећење Ђорђина Лакић.

Влада је донијела Одлуку о образовању Комисије за израду предлога стратегије националне безбједности на челу са др Веселином Вељовићем, секретаром Вијећа за националну безбиједност и Одлуку о образовању Комисије за припрему Комуникационе стратегије Владе Црне Горе за период 2018-2020, којом ће руководити Драгољуб Булатовић, шеф Кабинета предсједника Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?