Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković i komesar Johanes Han: EU zadržala princip regate, a Crna Gora ulogu lidera

Objavljeno: 10.02.2018. 01:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Fotografije: Konferencija za medije predsjednika Vlade Duška Markovića i evropskog komesara Johanesa Hana - Vila Gorica (64.5 MB)

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izrazili su nakon zvaničnih razgovora u Podgorici zadovoljstvo Kredibilom strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan kojom je zvanični Brisel zadržao princip regate, odnosno pristupanja Uniji prema ostvarenjima svake države ponaosob, i ocijenili i da je u integracionom procesu Crna Gora zadržala lidersku poziciju.

„Drago nam je da je komesar [Johanes] Han u posjeti Crnoj Gori, kako bi predstavio Strategiju za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Zahvaljujemo na pozitivnim porukama koji su on i visoka predstavnica [Federika] Mogerini poslali Crnoj Gori i regionu prilikom predstavljanja strategije. Crna Gora ima razloga da, kao zemlja koja je najviše odmakla u procesu pregovora, bude zadovoljna onim što je poručeno kroz ovu strategiju. To je održiva platformu za proširenje kako za zemlje u procesu, tako i za EU. To je jasna poruka da smo dio Evrope i da to treba da postanemo i formalno. Napredovanje po zaslugama zemalja ostaje važeći princip, što je i realno i pravično“ – rekao je predsjednik Marković na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj nakon zvaničnih razgovora.

Komesar Han je rekao da je Crna Hora zemlja koja je najviše uznapredovala i da je na samoj zemlji da zadrži takav status. „Trenutno ste lider“ – rekao je komesar Han. On je izrazio zahvalnost predsjedniku Vlade i na tome što je Crna Gora, kako je rekao, tako pouzdana i što je tako konstruktivan regionalni igrač.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Pristupanje Crne Gore EU nije samo starteški cilj ove države, već je i neuptni cilj EU, to je više puta ponovljeno u našoj Strategiji za Zapadni Balkan i ja se radujem ovom posebnom Samitu u Sofiji, gdje se nadam da će našu Strategiju potvrditi i verifikovati šefovi država i vlada. ... Sada je EU utrla jedan put, Crna Gora treba da prođe tim putem i još jednom vas uvjeravam da ova Strategija daje naznake o tome šta je moguće za svaku zemlju u regionu. Mi posmatramo cijeli region, ali opet cijeli proces, proces koji odgovara potrebama pojedinačnih država ostaje zasnovan na zaslugama. Dakle, jasno je ko je prvi i taj ko je prvi treba prvi da dođe do cilja. Ne kažemo da zemlja koja je završila pregovore treba da čeka ostalih pet, to ne bi bilo fer i to ne bi bilo stimulišuće, niti motivišuće, tako da u tom smislu čitav proces u regionu je, evo mornarskim jezikom govoreći, zasnovan na principu regate, a ne konvoja, znači da svako mora da iskoristi svoje šanse i prilike“ – rekao je komesar Han. Na pitanje novinara rekao je da nema drugih uslova Crnoj Gori osim onih koji su poznati.

„Ništa se nije promijenilo u tom smislu, mi nećempo dodavati nikakve naknadne uslove, niti ćemo oduzimati one već postojeće, nećemo ih eliminisati. Cilj strategije jeste da se kanališe na određeni način ono štoje već učinjeno do sada i da se da jasna naznaka, jasna perspektiva svima u regionu o tome šta je moguće i šta se može postići“ – rekao je komesar Han odgovorajući na pitanje novinara.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

CG se ponaša kao da je već u EU

Premijer Marković je na konferenciji za medije ponovio da se naša zemlja ponaša kao da je već članica Evropske unije, ali i da nastavlja reforme.

„Želim da ponovim da se Crna Gora već ponaša kao članica u mnogim aspektima. Mi smo solidarni u pogledu vanjske i bezbjednosne politike, što pokazuje našu opredjeljenost i prihvatanje evropskih vrijednosti. U regionu smo uspostavili i održavamo dobrosusjedske odnose ne generišući probleme već dijalog. Posvetićemo se daljim reformama, u svim ključnim oblastima. Juče smo na sjednici Vlade usvojili izvještaje o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore EU 2017-2018, za 2017-tu godinu, i izvještaje o realizaciji mjera u poglavljima 23 i 24, gdje je konstatovan visok nivo realizacije – preko 70%“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

I evropski komesar podvukao je značaj reformi u cijelom regionu, pogotovo u oblasti vladavine prava.

„Mi očekujemo da se vaše države pridržavaju naših standarda i vrijednosti prije samog uključivanja u naš klub, to su generacijske odluke i hoću da vam ukažem da su vrijednosti o kojima govorimo vrijednosti koje ne stoje samo na papiru već zaista vrijede u stvarnosti. Demokratija i vladavina prava su te ključne vrijednosti... Što se tiče vladavine prava ja očekujem i dalju posvećenost Crne Gore u tom domenu, što je naravno preduslov za pristupanje EU, ali i ključna vrijednost u privlačenju investitora i ostvarivanju ekonomskih ciljeva i unapređenje života građana Crne Gore. Pravni okvir i institucionalni okvir u ovoj oblasti su sada uglčavnom dobro realizovani, vrijeme je da se intezivira rad, da se ostvare neki opipljivi rezultati i institucije, uključujući Specijalno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije, moraju da budu u mogućnosti da vrše svoj mandat na nezavistan i transparentan način“ – rekao je evropski komesar.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Integracijski uspjesi rezultat su konsenzusa u CG

Premijer je ponovio stav da su naši uspjsi rezultat društvenog konsenzusa i da je Crna Gora odabrala evropsku budućnost ne lutajući između više opcija.

„Da ponovim što sam rekao i u utorak, dosadašnji rezultati koje je Crna Gora ostvarila na evropskom putu su odraz političke volje i društvenog konsenzusa za sprovođenjem sveobuhvatnih reformi u svim oblastima. Tome je Vlada u potpunosti posvećena. Crna Gora i crnogorska Vlada ne lutaju između više opcija. Mi smo opredijeljeni za evropske vrijednosti i bez dileme evropskoj integraciji. Zbog toga želimo da iskoristimo vrijeme pred nama, ne samo u pogledu otvaranja tri preostala poglavlja u prvoj polovini ove godine već ukupnu dinamiku pregovora, uključujući zatvaranje poglavlja, i vjerujemo da ćemo uz našu odlučnost i podršku Komisije moći da održimo i unaprijedimo ovu dinamiku“ – rekao je premijer Crne Gore Duško Marković.

Bojkot parlamenta nije evropski

Komesar EU Johanes Han ponovio je dva puta na konferenciji za medije da „bojkot parlamenta nije evropski način rješavanja sporova“ i da glavni kurs aktivnosti treba da se događa u Skupštini, da je to dokaz demokratske zrelosti.

„Ja jednostavno apelujem na to da se povede razgovor, razgovor o teškim temama, ali da se on odvoja u Skupštini. ... Zato svi snose odgovornost. Naročito ste odgovorni prema svojim biračima, birači su oni koji donose odluke. Ne treba gubiti vrijeme. Želim da apelujem, da pokušam da uvjerim političke stranke da učestvuju na tom putu ka Evropi, a to znači povratak u parlament. To ne znači da treba da se izrazi saglasnost sa Vladom, ali taj cilj može da se ostvari ako svako odigra svoju ulogu“ – rekao je komesar Han.

Odgovarajući na pitanja novinarke Televizije Crne Gore „koliko je Brisel spreman da ide daleko u odbrani javnog servisa od političkog uticaja“ komesar Han je rekao da su sloboda izražavanja i sloboda medija neke od ključnih vrijednosti Evropske unije i da je to nešto čime se EU uvijek bavi i da tome posvećuje pažnju. „Transparentni, nezavisni mediji u čitavom regionu su nešto što pćemo naglašavati uvijek iznova. Shvatio sam da su potrebna izvjesna poboljšanja i da je to dio procesa razvoja društva da se na neki način uhvati ukoštac sa tim izazovima i traženim standardima“ – rekao je komesar Han.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Obraćanje predsjednika Vlade Duška Markovića na konferenciji za medije nakon susreta sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

Youtube link: https://youtu.be/5Nfz-hjQlZI

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?