Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић и комесар Јоханес Хан: ЕУ задржала принцип регате, а Црна Гора улогу лидера

Фотографије: Конференција за медије предсједника Владе Душка Марковића и европског комесара Јоханеса Хана - Вила Горица (64.5 МБ)

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и комесар Европске уније за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразили су након званичних разговора у Подгорици задовољство Кредибилом стратегијом Европске комисије за Западни Балкан којом је званични Брисел задржао принцип регате, односно приступања Унији према остварењима сваке државе понаособ, и оцијенили и да је у интеграционом процесу Црна Гора задржала лидерску позицију.

„Драго нам је да је комесар [Јоханес] Хан у посјети Црној Гори, како би представио Стратегију за европску перспективу Западног Балкана. Захваљујемо на позитивним порукама који су он и висока представница [Федерика] Могерини послали Црној Гори и региону приликом представљања стратегије. Црна Гора има разлога да, као земља која је највише одмакла у процесу преговора, буде задовољна оним што је поручено кроз ову стратегију. То је одржива платформу за проширење како за земље у процесу, тако и за ЕУ. То је јасна порука да смо дио Европе и да то треба да постанемо и формално. Напредовање по заслугама земаља остаје важећи принцип, што је и реално и правично“ – рекао је предсједник Марковић на заједничкој конференцији за медије одржаној након званичних разговора.

Комесар Хан је рекао да је Црна Хора земља која је највише узнапредовала и да је на самој земљи да задржи такав статус. „Тренутно сте лидер“ – рекао је комесар Хан. Он је изразио захвалност предсједнику Владе и на томе што је Црна Гора, како је рекао, тако поуздана и што је тако конструктиван регионални играч.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Приступање Црне Горе ЕУ није само стартешки циљ ове државе, већ је и неуптни циљ ЕУ, то је више пута поновљено у нашој Стратегији за Западни Балкан и ја се радујем овом посебном Самиту у Софији, гдје се надам да ће нашу Стратегију потврдити и верификовати шефови држава и влада. ... Сада је ЕУ утрла један пут, Црна Гора треба да прође тим путем и још једном вас увјеравам да ова Стратегија даје назнаке о томе шта је могуће за сваку земљу у региону. Ми посматрамо цијели регион, али опет цијели процес, процес који одговара потребама појединачних држава остаје заснован на заслугама. Дакле, јасно је ко је први и тај ко је први треба први да дође до циља. Не кажемо да земља која је завршила преговоре треба да чека осталих пет, то не би било фер и то не би било стимулишуће, нити мотивишуће, тако да у том смислу читав процес у региону је, ево морнарским језиком говорећи, заснован на принципу регате, а не конвоја, значи да свако мора да искористи своје шансе и прилике“ – рекао је комесар Хан. На питање новинара рекао је да нема других услова Црној Гори осим оних који су познати.

„Ништа се није промијенило у том смислу, ми нећемпо додавати никакве накнадне услове, нити ћемо одузимати оне већ постојеће, нећемо их елиминисати. Циљ стратегије јесте да се каналише на одређени начин оно штоје већ учињено до сада и да се да јасна назнака, јасна перспектива свима у региону о томе шта је могуће и шта се може постићи“ – рекао је комесар Хан одговорајући на питање новинара.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

ЦГ се понаша као да је већ у ЕУ

Премијер Марковић је на конференцији за медије поновио да се наша земља понаша као да је већ чланица Европске уније, али и да наставља реформе.

„Желим да поновим да се Црна Гора већ понаша као чланица у многим аспектима. Ми смо солидарни у погледу вањске и безбједносне политике, што показује нашу опредјелјеност и прихватање европских вриједности. У региону смо успоставили и одржавамо добросусједске односе не генеришући проблеме већ дијалог. Посветићемо се даљим реформама, у свим кључним областима. Јуче смо на сједници Владе усвојили извјештаје о реализацији Програма приступања Црне Горе ЕУ 2017-2018, за 2017-ту годину, и извјештаје о реализацији мјера у поглављима 23 и 24, гдје је констатован висок ниво реализације – преко 70%“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

И европски комесар подвукао је значај реформи у цијелом региону, поготово у области владавине права.

„Ми очекујемо да се ваше државе придржавају наших стандарда и вриједности прије самог укључивања у наш клуб, то су генерацијске одлуке и хоћу да вам укажем да су вриједности о којима говоримо вриједности које не стоје само на папиру већ заиста вриједе у стварности. Демократија и владавина права су те кључне вриједности... Што се тиче владавине права ја очекујем и даљу посвећеност Црне Горе у том домену, што је наравно предуслов за приступање ЕУ, али и кључна вриједност у привлачењу инвеститора и остваривању економских циљева и унапређење живота грађана Црне Горе. Правни оквир и институционални оквир у овој области су сада углчавном добро реализовани, вријеме је да се интезивира рад, да се остваре неки опипљиви резултати и институције, укључујући Специјално тужилаштво и Агенцију за борбу против корупције, морају да буду у могућности да врше свој мандат на независтан и транспарентан начин“ – рекао је европски комесар.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Интеграцијски успјеси резултат су консензуса у ЦГ

Премијер је поновио став да су наши успјси резултат друштвеног консензуса и да је Црна Гора одабрала европску будућност не лутајући између више опција.

„Да поновим што сам рекао и у уторак, досадашњи резултати које је Црна Гора остварила на европском путу су одраз политичке воље и друштвеног консензуса за спровођењем свеобухватних реформи у свим областима. Томе је Влада у потпуности посвећена. Црна Гора и црногорска Влада не лутају између више опција. Ми смо опредијељени за европске вриједности и без дилеме европској интеграцији. Због тога желимо да искористимо вријеме пред нама, не само у погледу отварања три преостала поглавља у првој половини ове године већ укупну динамику преговора, укључујући затварање поглавља, и вјерујемо да ћемо уз нашу одлучност и подршку Комисије моћи да одржимо и унаприједимо ову динамику“ – рекао је премијер Црне Горе Душко Марковић.

Бојкот парламента није европски

Комесар ЕУ Јоханес Хан поновио је два пута на конференцији за медије да „бојкот парламента није европски начин рјешавања спорова“ и да главни курс активности треба да се догађа у Скупштини, да је то доказ демократске зрелости.

„Ја једноставно апелујем на то да се поведе разговор, разговор о тешким темама, али да се он одвоја у Скупштини. ... Зато сви сносе одговорност. Нарочито сте одговорни према својим бирачима, бирачи су они који доносе одлуке. Не треба губити вријеме. Желим да апелујем, да покушам да увјерим политичке странке да учествују на том путу ка Европи, а то значи повратак у парламент. То не значи да треба да се изрази сагласност са Владом, али тај циљ може да се оствари ако свако одигра своју улогу“ – рекао је комесар Хан.

Одговарајући на питања новинарке Телевизије Црне Горе „колико је Брисел спреман да иде далеко у одбрани јавног сервиса од политичког утицаја“ комесар Хан је рекао да су слобода изражавања и слобода медија неке од кључних вриједности Европске уније и да је то нешто чиме се ЕУ увијек бави и да томе посвећује пажњу. „Транспарентни, независни медији у читавом региону су нешто што пћемо наглашавати увијек изнова. Схватио сам да су потребна извјесна побољшања и да је то дио процеса развоја друштва да се на неки начин ухвати укоштац са тим изазовима и траженим стандардима“ – рекао је комесар Хан.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Обраћање предсједника Владе Душка Марковића на конференцији за медије након сусрета са европским комесаром Јоханесом Ханом.

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/5Нфз-хјQлЗИ

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?