Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Najuspješnija emisija euroobveznica do sada

Objavljeno: 13.04.2018. 02:25 Autor: PR SLUŽBA MINISTARSTVA FINANSIJA
Crna Gora je danas uspješno okončala pojavljivanje na tržištu euroobveznica, koje je rezultiralo emisijom u iznosu od 500 miliona eura. Riječ je o šestoj i najpovoljnijoj transakciji do sada sa aspekta ročnosti i cijene, koja je privukla pažnju više od 160 međunarodnih investitora iz SAD, Evrope i Azije.

Visoka tražnja, u iznosu tri puta većem od ponude, omogućila je Ministarstvu finansija da tokom trgovanja ovim hartijama od vrijednosti, znatno poboljša uslove prodaje i snizi kamatnu stopu u odnosu na prethodne emisije euroobveznica, i time stvori značajne uštede po osnovu troškova kamata i osigura relaksiranu otplatu obaveza u narednom periodu.

Obveznice su emitovane sa ročnošću od 7 godina i kamatnom stopom od 3,375% što predstavlja najpovoljnije uslove od kada Crna Gora izlazi na tržite euroobveznica.

Od ukupnog iznosa, 362 miliona eura namijenjeno je za refinansiranje euroobveznica izdatih 2014, 2015, i 2016. godine, od čega 110.8 miliona eura euroobveznica koje dospijevaju u 2019, 178.7 miliona eura obveznica u 2020, i 72,5 miliona eura obveznica koje dospijevaju u 2021 godini. Preostali iznos ce biti iskorišćen za stvaranje budžetske rezerve u cilju otplate duga u narednoj godini.

Vodeći odgovornu fiskalnu politiku, Vlada je uspjela da značajno smanji cijenu obveznica što će doprinijeti smanjenju troškova kamata u državnom budžetu i omogućiti da se ta ušteda usmjeri na saniranje budžetskog deficita.

Ministarstvo finansija izražava zadovoljstvo obavljenom transakcijom, ne samo zbog izuzetno povoljnih uslova emisije euroobeznica, već i zbog činjenice da je reakcija tržišta direktna posljedica rasta povjerenja investitora u fiskalni i finansijski oporavak Crne Gore, i izražavamo očekivanja da će današnji uspjeh, kao i kontinuirana podrška MMF-a i SB dovesti do povećanja kreditnog rejtinga naše zemlje.

PR SLUŽBA MINISTARSTVA FINANSIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?