Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Најуспјешнија емисија еурообвезница до сада

Објављено: 13.04.2018. 02:25 Аутор: ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Црна Гора је данас успјешно окончала појављивање на тржишту еурообвезница, које је резултирало емисијом у износу од 500 милиона еура. Ријеч је о шестој и најповољнијој трансакцији до сада са аспекта рочности и цијене, која је привукла пажњу више од 160 међународних инвеститора из САД, Европе и Азије.

Висока тражња, у износу три пута већем од понуде, омогућила је Министарству финансија да током трговања овим хартијама од вриједности, знатно побољша услове продаје и снизи каматну стопу у односу на претходне емисије еурообвезница, и тиме створи значајне уштеде по основу трошкова камата и осигура релаксирану отплату обавеза у наредном периоду.

Обвезнице су емитоване са рочношћу од 7 година и каматном стопом од 3,375% што представља најповољније услове од када Црна Гора излази на тржите еурообвезница.

Од укупног износа, 362 милиона еура намијењено је за рефинансирање еурообвезница издатих 2014, 2015, и 2016. године, од чега 110.8 милиона еура еурообвезница које доспијевају у 2019, 178.7 милиона еура обвезница у 2020, и 72,5 милиона еура обвезница које доспијевају у 2021 години. Преостали износ це бити искоришћен за стварање буџетске резерве у циљу отплате дуга у наредној години.

Водећи одговорну фискалну политику, Влада је успјела да значајно смањи цијену обвезница што ће допринијети смањењу трошкова камата у државном буџету и омогућити да се та уштеда усмјери на санирање буџетског дефицита.

Министарство финансија изражава задовољство обављеном трансакцијом, не само због изузетно повољних услова емисије еурообезница, већ и због чињенице да је реакција тржишта директна посљедица раста повјерења инвеститора у фискални и финансијски опоравак Црне Горе, и изражавамо очекивања да ће данашњи успјех, као и континуирана подршка ММФ-а и СБ довести до повећања кредитног рејтинга наше земље.

ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?