Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

SAOPŠTENJE: Lideri ZB ocijenili na sastanku u Skoplju da Izvještaj EK osnažuje evropsku perspektivu Regiona

SAOPŠTENJE: Lideri ZB ocijenili na sastanku u Skoplju da Izvještaj EK osnažuje evropsku perspektivu Regiona
Datum objave 18.04.2018 22:04 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učestvovao je u srijedu uveče u Skoplju na radnom sastanku visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini sa liderima država Zapadnobalkanske šestorke.

U redovnom susretu lidera Regiona i visoke predstavnice EU razmotren je juče objavljeni Izvještaj Evropske komisije o državama regiona. Konstatovano je da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana osnažena prepoukom za otvaranje pregovora sa Republikom Albanijom i Republikom Makedonijom i da ta odluka Evropske komisije predstavja podsticaj integracionim procesima.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednici Vlada Crne Gore Duško Marković, Republike Srbije Ana Brnabić, Republike Albanije Edi Rama, Republike Kosova Ramuš Haradinaj i Republike Makedonije Zoran Zaev, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i visoka predstavnica EU Federika Mogerini konstatovali su da su redovni sastanci lidera Zapanobalkanske šestorke i koordinacija politika već dali rezultate u vidu povećanog nivoa konsenzusa i povjerenja u vezi sa ključnim pitanjima evropskih integracija u Regionu.

Ocijenjeno je da predstojeći Samit u Sofiji kao i sastanak Evropskog savjeta predstavljaju naredne važne događaje za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Premijer Marković sastao se u Skoplju sa predsjednikom Vlade Kosova Ramušom Haradinajom. Na sastanku je ocijenjeno da dvije susjedne i prijateljske države nemaju otvorenih pitanja. Premijeri su iskazali spremnost na saradnju u infrastrukturnim projektima pri čemu je posebno bilo riječi o putnom pravcu Rožaje – Dečane i projektu pruge od Pljevalja preko Bijelog Polja do Kosova.

Premijer Haradinaj je čestitao premijeru Markovću ishod crnogorskih predsjedničkih izbora ocijenivši da je on dobar za stabilnost cijelog regiona.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE