Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Premijer Marković u Sofiji na sesiji Bečkog ekonomskog foruma: Zapadni Balkan će obogatiti EU, a neće je ugrožavati

Premijer Marković u Sofiji na sesiji Bečkog ekonomskog foruma: Zapadni Balkan će obogatiti EU, a neće je ugrožavati
Datum objave 18.05.2018 11:22 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 
 
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je danas u Sofiji da države Zapadnog Balkana intenzivno sarađuju, da se lideri redovno sastaju, da se mijenja tradicionalna percepcija investitora i investicija te da stoga cio region ne može biti prijetnja Evropskoj uniji već će je svojim ulaskom obogatiti.

„Na Balkanu je uvijek bilo više politike i istorije nego što je bilo ekonomije razvoja i pogleda u budućnst, a posebno otvaranja novih radnih mjesta. Danas Zapadni Balkan zaostaje za razvijenom Evropom. Crna Gora je trenutno negdje na 45 odsto, druge zemlje u našem susjedstvu su istog tog procenta što treba sve da nas zabrine“ – rekao je premijer dodavši da je u proteklih godinu i po u urađeno dosta na promjeni tradicionalnog pristpa, na izgradnji povjerenja i na okretanju evropskom sistemu vrijednosti.

Govoreći na panel diskusiji koju je organizovao Bečki ekonomski forum na temu „Regionalna saradnja kao dio evropskih integracija. Zapadni Balkan: Realnost i očekivanja – Ko snosi odgovornost?” predsjednik Marković je rekao da je evropska perspektiva regiona Zapadnog Balkana nešto što ne smije biti upitno. U tom kontekstu Premijer je pozdravio uspjehe koje su u evropskim integracijama u posljednje vrijeme ostvarile neke države regiona.

„Albanija i Makedonija treba da dobiju pregovore u junu“ – rekao je premijer Marković dodajućo da to nije samo interes tih dviju država nego i Regiona u cjelini. Premijer je dodao da bi sebičan pristup bio da procesu u Albaniji i Makedoniji nijesu vezani sa Crnom Gorom koja predvodi proceas, ali da Crna Gora ne može dalje napredovati ako zaostaju Albanija i Makedonija.

Premijer Marković je posebno istakao činjenicu da je region Zapadnog Balkana postao konačno svjestan svojih potencijala, ali je dodao da je potrebno mijenjati svijest pogotovo administracija.

„Danas je največi napor da naše administracije naučimo da ne otvaraju probleme tamo gdje ih nema“ – rekao je Premijer.

Govoreći o Crnoj Gori Premijer je podsjetio na naše odlične ekonomske rezultate u proteklih godinu i po i pozvao investitore da ulažu u Crno Goru: „Vlada je otvorena za sastanke sa investitorima. Oni ne mogu čekati na sastanak“ – rekao je predsjednik Vlade.

Obraćajući se na panel sesiji na kojoj su učestovali još predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama kao i u ime domaćina, predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov, čija država trenutno predsjedava Evropskom unijom premijer Marković je zaključio da Zapadni Balkan može samo oplementiti EU.

„Mi kao region imamo vrijednosti kulture, možemo EU samo obogatiti i oplemeniti, a nećemo je ugrožavati“ – zaključio je predsjednik Vlade.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


VIDEO: https://youtu.be/b_hkb3M9c_s                                    VIDEO: https://youtu.be/3F2ymN23bAo