Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Софији на сесији Бечког економског форума: Западни Балкан ће обогатити ЕУ, а неће је угрожавати

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 
 
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је данас у Софији да државе Западног Балкана интензивно сарађују, да се лидери редовно састају, да се мијења традиционална перцепција инвеститора и инвестиција те да стога цио регион не може бити пријетња Европској унији већ ће је својим уласком обогатити.

„На Балкану је увијек било више политике и историје него што је било економије развоја и погледа у будућнст, а посебно отварања нових радних мјеста. Данас Западни Балкан заостаје за развијеном Европом. Црна Гора је тренутно негдје на 45 одсто, друге земље у нашем сусједству су истог тог процента што треба све да нас забрине“ – рекао је премијер додавши да је у протеклих годину и по у урађено доста на промјени традиционалног пристпа, на изградњи повјерења и на окретању европском систему вриједности.

Говорећи на панел дискусији коју је организовао Бечки економски форум на тему „Регионална сарадња као дио европских интеграција. Западни Балкан: Реалност и очекивања – Ко сноси одговорност?” предсједник Марковић је рекао да је европска перспектива региона Западног Балкана нешто што не смије бити упитно. У том контексту Премијер је поздравио успјехе које су у европским интеграцијама у посљедње вријеме оствариле неке државе региона.

„Албанија и Македонија треба да добију преговоре у јуну“ – рекао је премијер Марковић додајућо да то није само интерес тих двију држава него и Региона у цјелини. Премијер је додао да би себичан приступ био да процесу у Албанији и Македонији нијесу везани са Црном Гором која предводи процеас, али да Црна Гора не може даље напредовати ако заостају Албанија и Македонија.

Премијер Марковић је посебно истакао чињеницу да је регион Западног Балкана постао коначно свјестан својих потенцијала, али је додао да је потребно мијењати свијест поготово администрација.

„Данас је највечи напор да наше администрације научимо да не отварају проблеме тамо гдје их нема“ – рекао је Премијер.

Говорећи о Црној Гори Премијер је подсјетио на наше одличне економске резултате у протеклих годину и по и позвао инвеститоре да улажу у Црно Гору: „Влада је отворена за састанке са инвеститорима. Они не могу чекати на састанак“ – рекао је предсједник Владе.

Обраћајући се на панел сесији на којој су учестовали још предсједници влада Србије Ана Брнабић, Косова Рамуш Харадинај, Македоније Зоран Заев и Албаније Еди Рама као и у име домаћина, предсједник Владе Бугарске Бојко Борисов, чија држава тренутно предсједава Европском унијом премијер Марковић је закључио да Западни Балкан може само оплементити ЕУ.

„Ми као регион имамо вриједности културе, можемо ЕУ само обогатити и оплеменити, а нећемо је угрожавати“ – закључио је предсједник Владе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/б_хкб3М9ц_с                                    ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/3Ф2yмН23бАо
                                                                     
      
                      
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?