Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na prijemu povodom Dana nezavisnosti: CG se u 12 godina obnovljene nezavisnosti nametnula kao faktor stabilnosti u Regionu

Objavljeno: 20.05.2018. 02:25 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
   

  
Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je povodom Dana nezavisnosti da se Crna Gora u proteklih dvanaest godina, od obnove državne nezavisnosti, nametnula kao faktor stabilnosti u Regionu, da članstvo u NATO-u direktno pozitivno doprinosi našoj ekonomiji kao i da će Vlada nastaviti da vodi reformske procese, i da neće dopustiti ni prekrajanja naše istorije ni istorijske manipulacije.

„Crna Gora se nametnula kao važan faktor stabilnosti, promovišući dijalog i toleranciju, gradeći mostove i stvarajući ambijent u kojem ćemo se svi manje okretati proslošti, a više gledati u budućnost. Na taj način, iako najmanja država regiona, Crna Gora je dala najveći doprinos balkanskoj stabilnost, svjesna da bez stabilnosti nema napretka, nema priključenja razvijenim evropskim državama, nema ekonomskog oporavka i boljeg života za naše građane“ – rekao je predsjednik Vlade obraćajući se zvanicama na prijemu koji je priredio povodom Dana nezavisnosti.

Predsjednik je podsjetio da naša država i društvo već godinu dijele koristi od članstva u NATO-u koje nam je jednom zauvijek, obezbijedilo državnu stabilnost, nepovredivost granica i sigurnost za naše građane i da i zbog toga naša ekonomija među najbrže rastućima u Evropi.

Govoreći o tranziciji premijer Duško Marković je rekao da transformacija od najmanje razvijene republike bivše SFRJ do punopravne članice NATO-a i zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i to u trusnom okruženju i ambijentu predstavlja ogroman napredak sam po sebi.

Premijer je rekao da su ciljevi Vlade bezbjednost, pravna sigurnost, stabilnost i napredak građana.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Zbog toga ćemo nastaviti da radimo suštinski i posvećeno, a ne administrativno obezbijeđujući profesionalne i održive institucije, pravnu sigurnost za sve bez izuzetka, protjerivanje kriminalaca sa ulica, nultu toleranciju prema korupciji, uređeno medijsko tržište, slobodu medija ne kao naš deklarativni cilj i potrebu već kao usvojenu demokratsku vrijednost. Ovo treba da ostvarimo u obnovljenom političkom dijalogu sa svim političkim i drugim akterima društvene scene. Ne treba da odustajemo od naših političkih razlika od kritičkog odnosa prema kvalitetu društvenih reformi i njihovoj dinamici ali bi trebalo da imamo isti odnos prema evropskoj perspektivi zemlje. Vlada je spremna već danas za taj dijalog. Da naš parlament ostane hram demokratije, da civilno društvo unapređuje naše javne politike a da su novinari slobodni i zastićeni“ – rekeo je Premijer.

Predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da Crna Gora neće dozvoliti ni prekrajanje svoje istorije ni manipulacije po Crnu Goru tragičnom 1918. godinom.

„Prije ravno 100 godina, na kraju Velikog rata, teškom nepravdom oteta nam je država, iako smo podnijeli ogromne žrtve na strani pobjednika u tom ratu. Oni koji danas žele da nam to prikažu kao oslobođenje Crne Gore, veličajući 1918. žele zapravo reviziju 2006. godine i naše istorijske referendumske odluke. Zaboravljaju međutim da su Crna Gora i njeni građani u međuvremenu naučili, jednom za svagda, da će onaj ko ne bude pamtio prošlost – morati da je ponavlja!“ – rekao je Premijer.

Predsjednik Vlade je u obraćanju zvanicama na prijemu upriličenom povodom Dana nezavisnosti Crne Gore ocijenio da je 21. maj dan na koji smo prije dvanaest godina prvi put u istoriji mudrošću i strpljenjem, umjesto herojskim žrtvama, odbranili pravo na svoju kuću i pravo da biramo sopstvenu budućnost i vratili ime Crne Gore na svjetsku mapu država i naroda te da on stoga stoji u istoj ravni sa dva 13. jula 1878. i 1941. godine i sa kojima ispisuje istorijsku vertikalu našeg naroda.



SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
  
   
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?