Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на пријему поводом Дана независности: ЦГ се у 12 година обновљене независности наметнула као фактор стабилности у Региону

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
   

  
Предсједник Владе Душко Марковић поручио је поводом Дана независности да се Црна Гора у протеклих дванаест година, од обнове државне независности, наметнула као фактор стабилности у Региону, да чланство у НАТО-у директно позитивно доприноси нашој економији као и да ће Влада наставити да води реформске процесе, и да неће допустити ни прекрајања наше историје ни историјске манипулације.

„Црна Гора се наметнула као важан фактор стабилности, промовишући дијалог и толеранцију, градећи мостове и стварајући амбијент у којем ћемо се сви мање окретати прослошти, а више гледати у будућност. На тај начин, иако најмања држава региона, Црна Гора је дала највећи допринос балканској стабилност, свјесна да без стабилности нема напретка, нема прикључења развијеним европским државама, нема економског опоравка и бољег живота за наше грађане“ – рекао је предсједник Владе обраћајући се званицама на пријему који је приредио поводом Дана независности.

Предсједник је подсјетио да наша држава и друштво већ годину дијеле користи од чланства у НАТО-у које нам је једном заувијек, обезбиједило државну стабилност, неповредивост граница и сигурност за наше грађане и да и због тога наша економија међу најбрже растућима у Европи.

Говорећи о транзицији премијер Душко Марковић је рекао да трансформација од најмање развијене републике бивше СФРЈ до пуноправне чланице НАТО-а и земље кандидата за чланство у Европској унији и то у трусном окружењу и амбијенту представља огроман напредак сам по себи.

Премијер је рекао да су циљеви Владе безбједност, правна сигурност, стабилност и напредак грађана.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Због тога ћемо наставити да радимо суштински и посвећено, а не административно обезбијеђујући професионалне и одрживе институције, правну сигурност за све без изузетка, протјеривање криминалаца са улица, нулту толеранцију према корупцији, уређено медијско тржиште, слободу медија не као наш декларативни циљ и потребу већ као усвојену демократску вриједност. Ово треба да остваримо у обновљеном политичком дијалогу са свим политичким и другим актерима друштвене сцене. Не треба да одустајемо од наших политичких разлика од критичког односа према квалитету друштвених реформи и њиховој динамици али би требало да имамо исти однос према европској перспективи земље. Влада је спремна већ данас за тај дијалог. Да наш парламент остане храм демократије, да цивилно друштво унапређује наше јавне политике а да су новинари слободни и застићени“ – рекео је Премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић је рекао да Црна Гора неће дозволити ни прекрајање своје историје ни манипулације по Црну Гору трагичном 1918. годином.

„Прије равно 100 година, на крају Великог рата, тешком неправдом отета нам је држава, иако смо поднијели огромне жртве на страни побједника у том рату. Они који данас желе да нам то прикажу као ослобођење Црне Горе, величајући 1918. желе заправо ревизију 2006. године и наше историјске референдумске одлуке. Заборављају међутим да су Црна Гора и њени грађани у међувремену научили, једном за свагда, да ће онај ко не буде памтио прошлост – морати да је понавља!“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је у обраћању званицама на пријему уприличеном поводом Дана независности Црне Горе оцијенио да је 21. мај дан на који смо прије дванаест година први пут у историји мудрошћу и стрпљењем, умјесто херојским жртвама, одбранили право на своју кућу и право да бирамо сопствену будућност и вратили име Црне Горе на свјетску мапу држава и народа те да он стога стоји у истој равни са два 13. јула 1878. и 1941. године и са којима исписује историјску вертикалу нашег народа.



СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?