Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počela NATO misija Air Policing: Italijanski i grčki borbeni avioni štite od danas vazdušni prostor Crne Gore

Objavljeno: 05.06.2018. 21:00 Autor: Ministarstvo odbrane
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Danas je i zvanično u Crnoj Gori počela NATO misija Air Policing. Ubuduće će vazdušni prostor Crne Gore štititi i njme patrolirati borbeni avioni Vazduhoplovnih snaga Italije i Vazduhoplovnih snaga Grčke. 

Na ceremoniji održanoj tim povodom na vojnom aerodromu u Golubovcima, borbeni avioni ove dvije savezničke zemlje prikazali su pokaznu vježbu prizemljenja “letilice – uljeza”, kojeg je predstavljao Vladin avion. 

“Ono što smo danas vidjeli, samo je mali dio benefita koje Crna Gora crpi iz NATO. Ovo je pokazatelj ispravnosti politika i odluka koje smo donijeli u prethodnom periodu. Danas se osjećamo sigurniji i bezbjedniji, jer su naše granice, nebo i more zaštićeni i od nenamjernih i od namjernih zloupotreba”, kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković

On se zahvalio svim članicama Alijanse koje su prepoznale sve što je Crna Gora u prethodnom periodu uradila, da bi potom u rekordnom roku ratifikovale sve neophodne protokole. Ministar se posebno zahvalio Italiji i Grčkoj, koje su prihvatile da u ime svih ostalih članica Alijanse, nadziru crnogorsko nebo. 

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


“Jedan za sve i svi za jednoga. Crna Gora, kao i 28 saveznica prije nje, od danas će shvatiti šta to znači jedinstvo zajedničkih vrijednosti, posvećenost zajedničkoj sigurnosti i koncept kolektivne odbrane”, kazao je brigadni general Roberto di Marko (Roberto di Marco), zamjenik komandanta Vazduhoplovnog centra za komandu i kontrolu rasporedivih snaga (Deployable Air Command and Control Centre). On je u ime NATO ozvaničio danas početak misije Air Policing u Crnoj Gori.
General di Marko je naglasio da je riječ o mirnodopskoj misiji, očiglednom primjeru principa kolektivne bezbjednosti, koji je u samoj suštini Sjevernoatlantskog sporazuma. 

General je kazao da NATO cijeni doprinos Crne Gore zajedničkoj evroatlantskoj sigurnosti, kroz NATO vođene misije i operacije, naglašavajući naš doprinos u misiji Resolute Support u Avganistanu. “Crna Gora je nastavila da pomaže konsolidaciji stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Prijem Crne Gore u NATO je najskoriji primjer NATO politike otvorenih vrata i benefita koje ova politika donosi u zaštiti evroatlantske sigurnosti”, zaključio je NATO general. 

Prisutnima se obratio i komandant Borbenih snaga italijanskog vazduhoplovstva (Comando Forze da Combattimento), generalmajor Silvano Friđerio (Silvano Frigerio). On je kazao da je ovo još jedna prilika za mapiranje puta regionalne bezbjednosti, još jedan kamen u jačanju NATO kohezije, ali i opipljiv izraz posvećenosti Alijanse novom savezniku. “Odgovorićemo na svako potencijalno ugrožavanje crnogorskog suvereniteta”, istakao je generalmajor Friđerio. 

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Manfred Rojdenbah (Manfred Reudenbach), zamjenik šefa Kancelarije za odnose sa javnošću u Savezničkoj vazdušnoj komandi (Allied Air Command), je prije pokazne vježbe u aerodromskom hangaru održao brifing za novinare i goste o komandnoj NATO strukturi, o strukturi Savezniičke vazdušne komande, kao i o misiji Air Policing i njenim ključnim elementima. 

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i ambasadori Republike Italije i Republike Grčke u Crnoj Gori, Luka Celioli (Luca Zelioli) i Sotirios Atanasiu (Sotirios Atanasiou). 

Misija zaštite vazdušnog prostora (Air Policing) predstavlja jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO-u.

Imajući u vidu ograničene sopstvene kapacitete, Crna Gora dobija od saveznika podršku u oblasti zaštite vazdušnog prostora, kroz misiju NATO-a koja je neborbenog karaktera, a za koju Crna Gora neće imati nikakve dodatne finansijske obaveze osim onih koje su već predviđene za zajednički budžet NATO-a.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

NATO-va Misija zaštite vazdušnog prostora obezbjeđuje integritet vazdušnog prostora država saveznica i njihovu zaštitu kroz stalno patroliranje koje se izvodi u okviru NATO-vog Integrisanog sistema vazdušne i raketne zaštite (NATO Integrated Air and Missile Defence System - NATINAMDS).


MINISTARSTVO ODBRANE






Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?